Vlada Letonije odobrila je uvođenje obaveznog služenja vojnog roka

Vlada Letonije odobrila je uvođenje obaveznog služenja vojnog roka

Kabinet ministara Letonije odobrio je u utorak uvođenje obaveznog služenja vojnog roka za muškarce od 18 do 27 godina i dobrovoljnog služenja vojnog roka za žene istog uzrasta, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na LSM.

Kako je letonski ministar odbrane Artis Pabriks najavio na konferenciji za novinare, 2023. godine biće dva talasa regrutacije – u januaru i julu, tokom kojih se očekuje oko 1.000 Letonaca da pristupi vojnoj službi.

Prvi nacrt, u januaru, i dalje će biti dobrovoljan, dok će julski postati obavezan. Pre svega, letonski građani od 18-19 godina će biti podvrgnuti njemu.

Ministarstvo odbrane Letonije će do kraja 2022. godine izraditi nacrte zakona za uspostavljanje obavezne vojne službe i podneti ih na odobrenje vladi. Očekuje se da će do 2027. godine na to biti potrošeno 3% BDP Letonije.

U Letoniji se u julu razgovaralo o ideji obaveznog vojnog roka. Prema rečima šefa Ministarstva odbrane Artisa Pabriksa, „sadašnji sistem se iscrpeo“.

Planirano je da na regrutaciju budu podvrgnuti muškarci od 18 do 27 godina, dok će žene moći dobrovoljno da služe. Staž će biti 11 meseci, uključujući mesec dana odmora, vojni obveznici će vikendom moći da idu kući.

Nacrt će se održavati dva puta godišnje – prvog januara i prvog jula. Biće moguće izabrati četiri opcije službe: opšta vojna služba; služba u narodnoj gardi 20 dana godišnje u trajanju od pet godina; kurs za komandanta jedinice na univerzitetu; alternativno služenje vojnog roka.