Slovenija pozvala ambasadora Srbije zbog Vučićevih izjava o sankcijama

Slovenija pozvala ambasadora Srbije zbog Vučićevih izjava o sankcijama

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije u Sloveniji Zorana Vlatkovića u vezi sa izjavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete predsednika Slovenije Boruta Pahora Beogradu proteklog vikenda, piše Euractiv, prenosi „Evropska istina“.

„Obavestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsednika Vučića“, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova.

Učitelj je u subotu posle sastanka sa Pahorom rekao da Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije i da ne može da objasni ljudima zašto sankcije treba uvesti Rusiji, a ne Americi, Sloveniji ili Francuskoj.

Kako da objasnim našim građanima da uvodimo sankcije Rusiji koja nije narušila teritorijalni integritet Srbije, a ne Sloveniji koja jeste“, rekao je Vučić, misleći na slovenačko priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije „izrazilo je nadu da Srbija ubuduće neće problematizovati našu poziciju u vezi sa Kosovom, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmerena protiv Srbije“.

U saopštenju se takođe potvrđuje „čvrsta primedba Slovenije da se slovenačko priznanje Kosova izjednači sa agresijom Rusije na Ukrajinu“.

Pahor je boravio u Srbiji uoči samita inicijative Brdo-Brijuni 12. septembra, platforme koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska posvećene ubrzanju pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

Evropski parlament je ranije pozvao Srbiju da se hitno pridruži sankcijama Evropske unije Rusiji.