Izrael priznao da je novinarka verovatno ubijena ‘slučajno’

Izrael priznao da je novinarka verovatno ubijena ‘slučajno’

Izrael neće pokretati krivične istrage ni protiv jednog svog vojnika zbog ubistva palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akle u maju. Izraelske odbrambene snage (IDF) priznale su u ponedeljak da postoji „velika mogućnost“ da je novinar „slučajno pogođen“ vatrom izraelske vojske.

Istraga o incidentu koju je pokrenula izraelska vojska pokazala je da je 51-godišnju Abu Akleh verovatno upucao izraelski vojnik koji je bio pod „divljom i neselektivnom” paljbom i pogrešno je identifikovao kao palestinskog borca.

ID je dodao da ne isključuje mogućnost da je novinarka ubijena palestinskom paljbom.

Načelnik štaba izraelske vojske Aviv Kohavi izjavio je da je smrt Abu Akleha „razoran incident“ koji se dogodio „tokom operativnih aktivnosti na sprečavanju palestinskog terora“ i da je novinar ubijen u „razmjeni vatre koja je trajala skoro sat vremena“. ”

IDF je saopštila da neće pokretati krivične prijave ili krivično gonjenje protiv bilo kog od vojnika koji su učestvovali u incidentu jer „nije bilo sumnje u krivično delo koje opravdava otvaranje istrage MPCID-a“.

Međutim, čini se da je zaključak IDF-a u suprotnosti sa nalazima istraga koje su sproveli UN i Palestinske vlasti, kao i nekoliko medija, uključujući CNN i Asošiejted pres.

Video snimci, kao i svedočenja očevidaca otkriveni ovim istragama, sugerišu da nije bilo aktivnih borbi niti bilo kakvih palestinskih militanata u blizini Abu Akleha u trenucima koji su prethodili njenoj smrti, što je izazvalo međunarodnu bes.

Abu Akleh se takođe može videti kako nosi zaštitni prsluk i šlem koji su bili jasno označeni „PRESS“ i na prednjoj i na zadnjoj strani, dok je stajala pored drugih novinara koji su takođe bili u svojoj novinarskoj opremi. ID, međutim, insistira na tome da izraelski vojnici nisu znali na koga pucaju.

Istraga CNN-a u maju je sugerisala da je Abu Akleh, koji je bio veteran dopisnika arapske televizije Al Džazira i poznato ime u arapskom svetu, možda namerno bio na meti izraelskih snaga.

Al Jazeera je u izjavi opisala ubistvo kao „nepristojno ubistvo“ i rekla da je Abu Akleh „hladnokrvno ubijen“ i pozvala izraelske vlasti da budu odgovorne za incident.

Abu Aklehova porodica odbacila je rezultate izraelske istrage, navodeći u saopštenju da ona ima za cilj da „zamagli istinu“ o tome šta se dogodilo. „Naša porodica nije iznenađena ovakvim ishodom jer je svakome očigledno da izraelski ratni zločinci ne mogu da istražuju svoje zločine“, navodi se u saopštenju porodice.