Šmihal traži od EU raketnu i protivvazdušnu odbranu

Šmihal traži od EU raketnu i protivvazdušnu odbranu

BRISEL – Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je u ponedeljak Evropsku uniju da Kijevu isporuči više oružja i opreme, dok je ponudio pomoć u isporuci gasa kako bi se smanjila zavisnost bloka od Rusije.

„Potrebno nam je modernije oružje, kao što je protivvazdušna odbrana, odbrana od raketa i odbrana brodova“, rekao je Šmihal novinarima nakon sastanka Saveta za pridruživanje EU-Ukrajina u Briselu.

Rekao je da su njegovoj zemlji takođe potrebni avioni i više oklopnih vozila jer nema znakova da je Rusija spremna da okonča rat koji Moskva opisuje kao „specijalnu vojnu operaciju“.

Pre nedelju dana, posle meseci kažnjavanja ruskih artiljerijskih napada na istoku, Ukrajina je započela dugoočekivani kontranapad, najveći otkako je u martu oterala ruske snage sa predgrađa Kijeva.

Kijev je u ponedeljak izneo najhrabriju tvrdnju o uspehu na bojnom polju, rekavši da je zauzeo dva grada na jugu i jedan na istoku, dok su se evropska tržišta ponovo otvorila u slobodnom padu nakon što je Rusija držala svoj glavni gasovod do Nemačke zatvorenim.

Šmihal je sugerisao da bi Ukrajina mogla da isporučuje gas EU kako bi ublažila energetsku krizu koja je dovela cene do rekordno visokih nivoa.

„Možemo u velikoj meri da zamenimo ruski uvoz“, rekao je Šmihal.

„30 milijardi kubnih metara je ono što imamo u našim skladištima gasa, a deo toga možemo da ponudimo našim evropskim partnerima kako bismo zamenili Rusku Federaciju na nestabilnom tržištu“, rekao je on.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je u međuvremenu obećao stalnu podršku bloka Kijevu, bez obzira na „kakvu god pretnju, kakva god ucena” mogla da dolazi iz Rusije.

„Pružaćemo našu političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku koliko god bude potrebno i onoliko koliko je potrebno“, rekao je Borel.