Tras će se kao premijerka suočiti sa velikom krizom, ali ona tvrdi da ima plan

Tras će se kao premijerka suočiti sa velikom krizom, ali ona tvrdi da ima plan

Liz Tras je nova premijerka Velike Britanije. Bivša šefica diplomatije pobedila je na partijskim izborima torijevaca, svog rivala, dosdadašnjeg ministra finansija Rišija Sunaka, ali sa samo šest procenata razlike u glasovima. To je mnogo manje ubedljiva pobeda od one koju su najavljivali istraživači javnog mnjenja.

Zvanično, Liz Tras će preuzeti fotelju u Dauning stritu 10 sutra, nakon prijema kod kraljice u škotskom dvorcu Balmoral.

Mačak Lari, zvanični mišelovac u Kabinetu Vlade već je nestrpljivo očekuje. Liz Tras je treća premijerka koja se useljava ovde bez pobede na izborima, samo zahvaljujući glasovima članova partije konzervativaca.

Odmah po izboru Liz Tras je, zahvaljujući partijskim kolegama, obećala pobedu na parlamentarnim izborima 2024.

„Tokom ove kampanje za lidera, vodila sam kampanju kao konzervativac i vladaću kao konzervativac. I prijatelji moji, moramo da pokažemo da ćemo dati rezultat u naredne dve godine. Imaćemo hrabar plan za smanjenje poreza i rast naše ekonomije. Baviću se energetskom krizom, računima ljudi za energiju, ali i dugoročnim pitanjima u pogledu snabdevanja energijom“, obećala je Tras.

Posle javnog debakla Borisa Džonsona bitka za premijersko mesto trajala je od početka jula kroz čak 12 debata.

47-godišnja Tras će tako postati treća britanska premijerka, nakon Tereze Mej i Margaret Tačer.

Bivši premijer i glavni rival poručuju da je torijevcima više od svega sada potrebno jedinstvo.

„Čestitam Liz Tras na pobedi. Znam da ima pravi plan da se izbori sa krizom troškova života, ujedini našu stranku i nastavi veliki posao ujedinjenja naše zemlje. Sada je vreme da svi konzervativci stanu iza nje 100 posto“, rekao je Boris Džonson.

„Sve vreme sam govorio da su konzervativci jedna porodica. U redu je da se sada ujedinimo iza nove premijerke“, poručio je Riši Sunak na Tviteru.

Čak i glasačima konzervativaca je jasno da novu premijerku čeka težak posao, ali Liz Tras tvrdi da već ima plan kako da Veliku Britaniju izvede iz jedne od najtežih kriza posle Drugog svetskog rata.