Patrijarh Porfirije danas sa državnim vrhom Mađarske

Patrijarh Porfirije danas sa državnim vrhom Mađarske

Razgovorima s državnim vrhom Mađarske patrijarh srpski Porfirije završava posetu toj zemlji. Sastaće se sa premijerom Viktorom Orbanom, predsednicom Katalin Novak, kao i sa predsednikom parlamenta Laslom Koverom.

Patrijarh Porfirije završava trodnevnoj posetu Eparhiji budimskoj, povodom stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije i dvadesetogodišnjice arhijerejskog služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske.

Patrijarh Porfirije je sinoć posetio Srpsku školu „Nikola Tesla“ koja je krovna obrazovna institucija Srba u Mađarskoj.

U četiri naselja imaju četiri osnovne škole, četiri predškolske ustanove, jednu gimnaziju, biblioteku i dva studentska, odnosno učenička doma.

Trenutno je upisano oko 830 đaka. Škola je potpuno integrisana u obrazovni sistem Mađarske i finansira je Vlada te države.

U obraćanju učenicima patrijarh Porfirije je istakao da škola postoji da bismo sticali znanja, ali da smo, ako ne stičemo vrlinu, onda u opasnosti u najmanju ruku da znanje postane kontraproduktivno.

Navodi da nije neophodno da se ređaju mnogi primeri, dovoljno je, kaže, da se setimo najekstremnijeg primera, a to je primer atomske energije.

„Kako je moguće da je nešto što je produkt najvrednijih istraživanja, pronalazak koji može i tekako da pomogne čovečanstvu, ako nema vrline ono što je plod znanja, ako nema vrline koja je regulator i ograda znanja, onda ta atomska energija može da postane najveći neprijatelj čovekov“, ukazao je patrijarh Porfirije.

Juče je na liturgiji u Sabornoj crkvi u Sentandreji bio prisutan i zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjern. On je rekao da je mađarska vlada posvećena dubokom prijateljstvu između Mađarske i Srbije i da dve zemlje čvrsto stoje na odbrani hrišćanstva u svetu.

Patrijarh Porfirije će danas razgovarati i sa državnim vrhom Mađarske, primiće ga predsednik vlade Viktor Orban.

Potom će posetiti baziliku Svetog Stefana, prvog mađarskog hrišćanskog kralja, a zatim i parlament, gde će se sastati s predsednikom parlamenta Laslom Koverom.

Posetu završava susretom s predsednicom Mađarske Katalin Novak.