Britanske trupe učestvovale u vežbama sa švedskom i finskom vojskom

Britanske trupe učestvovale u vežbama sa švedskom i finskom vojskom

Vežba je bila neprocjenjiva prilika za britanske vojnike da razviju svoje veštine i iskustvo ratovanja u hladnim vremenskim uslovima, rekao je britanski ministar odbrane.

Britanski vojnici pridružili su se švedskim i finskim trupama u vojnoj vežbi održanoj u regijama Rovaniemi i Rovajarvi, na severu Finske, od 29. augusta do 2. septembra.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je time ostvareno jačanje efikasnosti u zajedničkom delovanju s obzirom na to da Švedska i Finska žele da pristupe NATO-u.

Rat u Ukrajini pokrenuo je nova pitanja o sigurnosti Evrope pred ruskom agresijom.

“Dok je u Evropi rat, osnažiti naša međunarodna partnerstva važnije je nego ikad”, poručio je britanski ministar odbrane, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Podržavamo zahtev Finske i Švedske za pridruživanjem NATO-u i nastavićemo sa zajedničkim vežbama kako bismo bili spremni da se zajedno suočimo sa sigurnosnim izazovima”, dodao je.

Ministar je rekao da je vežba “neprocjenjiva prilika za britanske vojnike da razviju svoje veštine i iskustvo ratovanja u hladnim vremenskim uslovima, kako bi bili efikasni na bojnom polju uz finske i švedske kolege”.