Vlasti Hamasa pogubili pet Palestinaca u Gazi

Vlasti Hamasa pogubili pet Palestinaca u Gazi

Vladajući islamisti Hamasa u Gazi pogubili su u nedelju pet Palestinaca, od kojih dvojicu pod optužbom za špijunažu za Izrael od 2015. i 2009. godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pogubljenja u zoru, vešanjem ili streljanjem, bila su prva na palestinskim teritorijama od 2017. Prethodni slučajevi izvođenja smrtne kazne u Gazi izazvali su kritike grupa za ljudska prava.

U saopštenju ministarstva nisu navedena puna imena nijednog od osuđenih muškaraca. Rečeno je da su trojica osuđena za ubistvo. Dvojica osuđenih špijuna, starosti 44 i 54 godine, dali su Izraelu informacije koje su dovele do ubijanja Palestinaca, navodi se u saopštenju.

Kancelarija izraelskog premijera, koja nadgleda obaveštajne službe zemlje, odbila je komentar.

„Izvršenje je sprovedeno nakon okončanja svih zakonskih postupaka. Presude su bile pravosnažne, sa obaveznim sprovođenjem, nakon što su svi osuđeni dobili puno pravo na odbranu“, navodi se u saopštenju.

Rojters to nije mogao odmah da potvrdi.

Palestinske i međunarodne grupe za ljudska prava osudile su smrtnu kaznu i pozvale Hamas i palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, da prekinu tu praksu.

Palestinski zakon kaže da predsednik Mahmud Abas ima konačnu reč o tome da li mogu da se izvrše egzekucije. Ali on nema efektivnu vladavinu u Gazi.

Otkako je islamistički Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom od Abasa 2007. godine, njegovi sudovi osudili su desetine Palestinaca na smrt, a do sada su pogubili 27, prema grupama za ljudska prava.