Indija povećava kupovinu ruske nafte – mediji

Indija povećava kupovinu ruske nafte – mediji

Indija je povećala kupovinu ruske nafte u avgustu, objavio je Blumberg u četvrtak, pozivajući se na podatke o isporuci.

Prema izveštaju, šest tankera natovarenih ruskom ESPO naftom, markom sibirske nafte, bilo je prošlog meseca na putu ka indijskim rafinerijama. Ovo čini skoro petinu dostupnih mesečnih isporuka ESPO-a.

To je takođe bila najveća pošiljka ruske sirove nafte u Indiju „od kada je uveden tok“, navodi se u novinama.

Analitičari kažu da će putovanje do Indije trajati duže za ruske tankere nego do Kine, ali „isporuke bi se mogle nastaviti sve dok cena ostane atraktivna i ne postoje prave sankcije koje blokiraju trgovinu“.

Indija je pojačala kupovinu ruske nafte od proleća, kada je Moskva uvela popuste kako bi privukla nove kupce nakon što su zapadne zemlje izbegavale izvoz ruske sirove nafte zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom.

Kina je dugo bila glavni kupac ESPO-a, nekada je kupovala skoro sav raspoloživi teret, ali bi se to moglo promeniti sada kada Indija aktivno traži nove izvore nafte za pokrivanje domaće potražnje. Takođe, ruski ESPO je jeftiniji od tradicionalnog indijskog uvoza sa Bliskog istoka i verovatno će potisnuti neke tokove iz Saudijske Arabije i Abu Dabija, izveštava Blumberg, pozivajući se na trgovce i brodske posrednike.

Dok Indija pojačava kupovinu, SAD su pozvale Nju Delhi da podrži ograničenje cena ruske nafte. Međutim, Indija je oklijevala da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji, stavljajući domaću energetsku sigurnost iznad geopolitičkih tenzija.