Mali oslobađa 3 vojnika iz Slonovače, u pritvoru još 46

Mali oslobađa 3 vojnika iz Slonovače, u pritvoru još 46

Tri žene iz Slonovače stigle su kući u subotu uveče nakon što su bile zatvorene skoro dva meseca u Maliju, dok je 46 drugih ostalo u zatvoru u slučaju koji je pojačao tenzije između zapadnoafričkih suseda, prenosi AP.

Ministar spoljnih poslova Toga Robert Duse, čija je zemlja posredovala u pregovorima, rekao je da je lider Malija, pukovnik Asimi Goita, „pustio tri žene kao humanitarni gest“.

„Tužni smo jer su naši prijatelji još uvek tamo i nadamo se da ćemo moći da ih povratimo vrlo brzo“, rekao je jedan od vojnika, Sita Bamba, koja je puštena zajedno sa Avom Bakajoko i Kanga Badu Adel Bledou.

Vojnici iz Slonovače poslati su u Mali u julu da rade za Sahelian Aviation Services, privatnu kompaniju koju su ugovorile Ujedinjene nacije.

Međutim, vlada Malija je saopštila da smatra da su Slonovaci plaćenici jer nisu direktno zaposleni u misiji UN-a i optužila ih je za podrivanje državne bezbednosti. Vlasti Malija saopštile su da bi avio-kompanija „od sada trebalo da svoju bezbednost poveri odbrambenim i bezbednosnim snagama Malija“.

U saopštenju, malijski tužilac Samba Sisoko nije dao najnovije informacije o 46 Slonovaca koji su još uvek u pritvoru, osim što je rekao da su „istrage u toku“. Ministar inostranih poslova Toga je ukazao da se razgovori o preostalim pritvorenicima nastavljaju.

Pritvaranje vojnika iz Slonovače označilo je najnoviji znak napetosti između lidera Malija i međunarodne zajednice. Goita se suočio sa sve većom izolacijom nakon što je preuzeo vlast u puču pre dve godine, a zatim nije ispunio međunarodni rok za organizovanje novih demokratskih izbora.

Malijske vlasti su u junu rekle da neće ovlastiti misiju UN da istražuje kršenja ljudskih prava u Maliju, uključujući smrt više od 300 civila ranije ove godine. Grupe za ljudska prava optužile su malijsku vojsku da je izvršila ubistva.

Francuska, nekadašnja kolonijalna sila koja se devet godina borila protiv islamskog ekstremizma u Maliju, završila je povlačenje trupa iz zemlje prošlog meseca.