Vučić: Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste

Vučić: Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste

Svi žele po svaku cenu da se Srbija pridruži sankcijama, a Srbija ima obavezu prema aki (evropskim pravnim tekovinama) da se priključi evropskoj spoljnoj politici neposredno pred članstvo u EU – niko nas još nije obavestio da smo pred članstvom u EU a ne vidim ni da planiraju da nas obaveste, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, upitao kako da objasni narodu da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

„Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste, a mi gledamo da imamo dobre odnose sa Slovenijom“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je upitao kako to da svi podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, a ne Srbije i pozvao ostale da se stave u našu poziciju i razmisle šta je realno.

Pokušavamo da izbegnemo „savršenu oluju“ i zato smo razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, ali i o drugim pitanjima, o tome kako koja zemlja dočekuje zimu i kako koja zemlja može da pomogne drugima, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom u Beogradu.

Ključno je pitanje, kako je istakao Vučić, veza između teške energetske situacije predstojeće jeseni i zime i svih dodatnih političkih problema koji bi mogli da nastanu u regionu.

„Zamolio sam Boruta Pahora da, ukoliko to bude na dnevnom redu nekog organa EU, da Zapadni Balkan bude deo podrške u novcu ili uvezenu struju ili deo potrošene struje. Siguran sam da možemo da računamo na podršku slovenačkih prijatelja, posebno zato što mi ne mislimo da bi mogli da dobijemo onoliko koliko zemlje članice, ali sve što bi mogli da dobijemo bilo bi značajno za sigurnost snabdevanja strujom i finansijsku stabilnost ne samo Srbije već i drugih država, koje stoje lošije od nas“, rekao je Vučić.

Jutros u 9h sam dobio informaciju da je trenutno dvoje građana prihvatilo da promeni tablice, jedan je zaposlen u institucijama Prištine, drugi nije, tako da im dobro ide, a ima ukupno 9.000 tablica KM, od kojih je 7.500 na severu Kosova, izjavio je Vučić.

„Očigledno svi čekaju u redu da podrže te Kurtijeve ideje, možda ja grešim, možda on poznaje bolje naš narod nego što ga ja poznajem“, rekao je Vučić.