Evropa ima nove dobavljače gasa, Moskva nove kupce nafte

Evropa ima nove dobavljače gasa, Moskva nove kupce nafte

Evropska unija traži rešenja za energetsku krizu nastalu nakon uvođenja sankcija Rusiji, najvećem snabdevaču Evrope gasom. Evropska skladišta gasa trenutno su popunjena 80 posto, a pronađeni su novi dobavljači – Amerika i Norveška. U međuvremenu, Moskva poručuje da je spremna za briselski naftni embargo od decembra – ima kupce za svoju naftu na drugoj strani.

Uprkos padu obima, ruski prihod od izvoza nafte samo u junu povećan je za 700 miliona dolara u odnosu na prethodni mesec. A tome je doprineo rast cena.

U zajedničkom saopštenju ministri finansija G7 poručuju: ograničenje cena ruske nafte neophodno je kako bi se smanjio prihod Rusije od energenata, cena se može i revidirati, a biće razvijeni i dodatni mehanizmi sa restriktivnim merama kako bi se najugroženijim zemljama omogućio pristup naftnim tržištima, uključujući i rusko.

Pozivaju i sve proizvođače nafte da povećaju proizvodnju.

„Dozvoliti Putinu da uspe da koristi energiju kao oružje bilo bi, mislim, veoma štetno za budući prosperitet evropskog kontinenta i, naravno, sveta. I ne smemo mu dozvoliti da misli da može da pobedi“, poručuje britanski ministar finansija Nadim Zahavi.

Moskva poručuje da je spremna za briselski naftni embargo od decembra, ima kupce za svoju naftu na drugoj strani. A ograničene cene će, kažu, samo destabilizovati naftna tržišta i zemlje koje to urade snosiće posledice.

„One zemlje koje se pridruže potencijalnom limitu cena, kompanije koje nameću ograničenje cena neće biti među primaocima ruske nafte. Mi jednostavno nećemo sarađivati sa njima po takvim netržišnim principima“, kaže portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Iz Evropske komisije saopštavaju da su evropska skladišta gasa popunjena 80 posto i to dva meseca pre roka. Imaju nove dobavljače – Ameriku i Norvešku i najavljuju sličnu meru i za ruski gas.

„Putin više voli da spali gas umesto da ga isporučuje prema ugovoru Evropi ili drugim regionima. Moramo da štedimo energiju, ali je štedimo inteligentno. Ja čvrsto verujem da je sada vreme za ograničenje cene ruskog gasa za Evropu. Ograničenje cene gasa može se predložiti na evropskom nivou, a takođe postoji i pravni osnov da se privremeno uštedi profit kao hitna mera u vreme krize“, ističe predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na svetskom tržištu cene nafte i gasa već treći dan su u padu. Iako je bilo najavljeno da Severni tok 1 proradi u subotu, „Gasprom“ je saopštio da zbog kvara taj gasovod ostaje zatvoren do daljeg.