Bajden poziva zemlje pacifičkih ostrva na ozbiljan razgovor

Bajden poziva zemlje pacifičkih ostrva na ozbiljan razgovor

Američki predsednik Džo Bajden biće domaćin sastanka pacifičkih ostrvskih država kako bi se produbila saradnja po pitanju bezbednosti, klimatskih promena i niza drugih pitanja, saopštila je Bela kuća, obećavajući da će obezbediti „slobodan i otvoren Indo-Pacifik”.

Događaj, koji su zvaničnici nazvali „prvi samit američko-pacifičkih ostrva“, biće održan u Vašingtonu 28. i 29. septembra, saopštila je Bela kuća u petak.

„Samit će demonstrirati duboko i trajno partnerstvo Sjedinjenih Država sa zemljama pacifičkih ostrva i pacifičkim regionom koje je poduprto zajedničkom istorijom, vrednostima i vezama među ljudima“, navodi se u saopštenju, dodajući da će sastanak „odražavaju naše širenje i produbljivanje saradnje o ključnim pitanjima kao što su klimatske promene, odgovor na pandemiju, ekonomski oporavak, pomorska bezbednost, zaštita životne sredine i unapređenje slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika.

Iako još nije jasno koje će pacifičke nacije prisustvovati konferenciji, najava dolazi usred napora Vašingtona da pojača veze sa regionom. U aprilu su visoki zvaničnici Stejt departmenta posetili Solomonska ostrva, Fidži i Papua Novu Gvineju, gde su preuzeli niz obaveza, uključujući obećanje da će ponovo otvoriti američku ambasadu u Solomonima i da će „unaprediti inicijative“ o klimatskim promenama i zdravstvenoj zaštiti u tri zemlje.

SAD održavaju diplomatske odnose sa Solomonovim Ostrvima, Vanuatuom i Papuom Novom Gvinejom, preko jedne ambasade koja se nalazi u glavnom gradu ove druge nacije, nakon zatvaranja svog kompleksa na Solomonskim ostrvima 1993. Vanuatu nikada nije imao sopstvenu ambasadu SAD.

Štaviše, u junu, SAD su se pridružile Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu i Japanu kako bi pokrenule inicijativu „Partneri u plavom Pacifiku“, koja ima za cilj „učvršćivanje bližih veza sa vladama Pacifika“.

Pokušaji poboljšanja odnosa takođe prate veliki bezbednosni i diplomatski sporazum potpisan između Solomona i Kine u aprilu, što je izazvalo upozorenja Bele kuće o mogućem dugoročnom kineskom vojnom prisustvu u regionu. Peking je negirao bilo kakve takve namere.

Solomonska ostrva su nedavno uvela privremenu zabranu svim stranim mornaričkim brodovima koji žele da pristanu u njihove luke, nakon incidenta 23. avgusta u kojem je brod američke obalske straže zatražio dozvolu da se zaustavi i napuni gorivom, ali nije dobio odgovor. Premijer Solomonovih ostrva Manase Sogavare rekao je da će zabrana omogućiti naciji da preispita procedure pristajanja, nakon što se portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi požalio da je Vašington „razočaran“ incidentom.