NASA spremna za drugi pokušaj lansiranja rakete Artemis

NASA spremna za drugi pokušaj lansiranja rakete Artemis

KEJP KANAVERAL – Zemaljski timovi u svemirskom centru Kenedi pripremili su se u subotu za drugi pokušaj lansiranja NASA-ine visoke mesečeve rakete sledeće generacije na svom debitantskom letu, nadajući se da će otkloniti inženjerske probleme koji su osujetili odbrojavanje pet dana ranije.

Plan za lansiranje u ponedeljak završio se tehničkim problemima koji su primorali zaustavljanje odbrojavanja i odlaganje leta bez posade.

Testovi su pokazali da su tehničari od tada popravili cev za gorivo koja curi što je doprinelo otkazanom lansiranju u ponedeljak, rekao je novinarima u petak Džeremi Parsons, zamenik menadžera programa u svemirskom centru.

Druga dva ključna problema na samoj raketi – neispravan senzor temperature motora i neke pukotine u izolacionoj peni – rešena su na zadovoljstvo NASA-e, rekao je novinarima u četvrtak uveče menadžer misije Artemis Majk Sarafin.

Vreme je uvek dodatni faktor van NASA-ine kontrole. Najnovija prognoza predviđa 70% šanse za povoljne uslove tokom subotnjeg dvosatnog perioda lansiranja, prema američkim svemirskim snagama na Kejp Kanaveralu.

Ako bi se odbrojavanje ponovo zaustavilo, NASA bi mogla da odloži još jedan pokušaj lansiranja za ponedeljak ili utorak.

Nazvana Artemis I, misija označava prvi let i za SLS raketu i za kapsulu Orion, izgrađene prema NASA ugovorima sa Boeing Co i Lockheed Martin Corp, respektivno.

To takođe signalizira veliku promenu smera za NASA-in post-Apolo program letova u svemir, nakon decenija fokusiranih na nisku orbitu Zemlje sa spejs šatlovima i Međunarodnom svemirskom stanicom.

Nazvana po boginji koja je bila Apolonova sestra bliznakinja u drevnoj grčkoj mitologiji, Artemida ima za cilj da vrati astronaute na površinu Meseca već 2025. godine.

Dvanaest astronauta hodalo je po Mesecu tokom šest Apolo misija od 1969. do 1972. godine, jedinih svemirskih letova koji su još uvek postavili ljude na površinu Meseca.

Ako misija uspe, let Artemis II sa posadom oko Meseca i nazad mogao bi da dođe već 2024. godine, da bi u narednih nekoliko godina usledilo prvo sletanje astronauta na Mesecu, sa Artemisom III.

Oglašen kao najmoćnija, složena raketa na svetu, SLS predstavlja najveći novi sistem vertikalnog lansiranja koji je američka svemirska agencija izgradila od Saturna V iz ere Apola.

Izuzimajući poteškoće u poslednjem trenutku, subotnje odbrojavanje trebalo bi da se završi tako što će se četiri glavna raketna motora R-25 i njena dva raketna pojačivača zapaliti da proizvedu 8,8 miliona funti potiska, oko 15% više potiska Saturn V, šaljući letelicu u nebo.