SAD „ljute“ Kinu zbog potencijalne prodaje oružja Tajvanu

SAD „ljute“ Kinu zbog potencijalne prodaje oružja Tajvanu

VAŠINGTON – Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju vojne opreme Tajvanu u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, uključujući 60 protivbrodskih raketa i 100 raketa vazduh-vazduh, pri čemu Kina preti da će preduzeti kontra mere, prenosi Rojters.

Pentagon je najavio paket u petak nakon agresivnih kineskih vojnih vežbi oko Tajvana nakon posete ostrvu prošlog meseca predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, najvišeg američkog zvaničnika koji je otputovao u Tajpej poslednjih godina.

Prodaja uključuje projektile Sidevinder, koje se mogu koristiti za misije vazduh-vazduh i površinski napad, po ceni od oko 85,6 miliona dolara, protivbrodske rakete Harpoon po procenjenoj ceni od 355 miliona dolara i podršku tajvanskom programu radara za nadzor za procenjena na 665,4 miliona dolara, saopštila je Pentagonova agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju (DSCA).

Liu Pengiu, portparol kineske ambasade u Vašingtonu, rekao je da moguća prodaja oružja „ozbiljno ugrožava“ odnose SAD i Kine, navode AFP i BBC.

„Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramere u svetlu razvoja situacije“, rekao je on, navodi se u izveštajima.

Administracija predsednika Džoa Bajdena saopštila je da se paket razmatra već neko vreme i da je razvijen u konsultaciji sa zakonodavcima Tajvana i SAD.

„Dok NRK nastavlja da povećava pritisak na Tajvan – uključujući pojačano vojno prisustvo u vazduhu i pomorstvu oko Tajvana – i učestvuje u pokušajima da promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu, mi pružamo Tajvanu ono što mu je potrebno da održi samostalnu odbrambene sposobnosti“, rekla je u saopštenju Laura Rozenberger, viši direktor Bele kuće za Kinu i Tajvan.

Rojters je prošlog meseca izvestio da Bajdenova administracija planira novu opremu za Tajvan, ali da će ta oprema održavati postojeće tajvanske vojne sisteme i ispunjavati postojeće narudžbe, a ne nuditi nove sposobnosti, uprkos povećanim tenzijama koje su usledile posle Pelosijeve posete.

Pentagon je saopštio da oprema i podrška najavljeni u petak neće promeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu. Američki zvaničnici rekli su da ne odražavaju nikakvu promenu u politici prema Tajvanu.

„Ove predložene prodaje su rutinski slučajevi koji podržavaju stalne napore Tajvana da modernizuje svoje oružane snage i da održi kredibilne odbrambene sposobnosti“, rekao je portparol američkog Stejt departmenta, tražeći anonimnost.

Ministarstvo odbrane Tajvana izrazilo je zahvalnost, dodajući da nedavne „provokativne“ aktivnosti Kine predstavljaju ozbiljnu pretnju i da će joj prodaja oružja pomoći da se suoči sa kineskim vojnim pritiskom.

„Istovremeno, to takođe pokazuje da će pomoći našoj zemlji da ojača svoje ukupne odbrambene sposobnosti i da zajednički održi bezbednost i mir u Tajvanskom moreuzu i Indo-pacifičkom regionu“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rupert Hamond-Chambers, predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta, rekao je da se njegova organizacija protivi, kako je rekao, „ograničenom pristupu“ prodaji oružja Tajvanu.

„Kao što je (Kineska) Narodnooslobodilačka armija (PLA) nedavno pokazala u svojoj lažnoj blokadi, ostrvo se suočava sa nizom pretnji koje zahtevaju niz sposobnosti. nove praznine u odbrani Tajvana koje PLA može da iskoristi“, rekao je Hamond-Čembers u saopštenju.

Naredba odražava kontinuiranu američku podršku Tajvanu dok se Tajpej suočava sa pritiskom Kine, koja tvrdi da je Tajvan sopstvena teritorija i nikada nije isključila upotrebu sile kako bi ostrvo kojim se vlada demokratski stavilo pod svoju kontrolu.

Prodaju mora da pregleda Kongres, ali i demokratski i republikanski kongresni pomoćnici rekli su da ne očekuju protivljenje. Bilo je još najmanje dve posete Tajvanu od strane članova Kongresa obe stranke od Pelosijeve posete, kao i guvernera američkih država, koje je Peking osudio.

Glavni izvođač za rakete Harpun je Boeing Co. Raitheon je glavni izvođač i za Sidevinders i za radarski program.

Tajpej kaže da, pošto Narodna Republika Kina nikada nije vladala ostrvom, nema pravo da polaže pravo na to.