Američka vojska odobrila kupovinu od Majkrosofta

Američka vojska odobrila kupovinu od Majkrosofta

Američka vojska je dobila odobrenje da počne sa isporukom novih borbenih naočara koje je napravio softverski gigant Majkrosoft, gurajući napred sa dogovorom koji je stavljen na čekanje zbog zabrinutosti da uređaji možda neće raditi ispravno.

Kupovina će biti prva po ugovoru koji bi mogao da vredi skoro 22 milijarde dolara tokom 10 godina ako naočare budu radile kako je predviđeno i iskoriste sve opcije vojske. Pomoćnik vojnog sekretara za nabavku Daglas Buš odobrio je prihvatanje prve serije zaštitnih naočara po narudžbini iz marta 2021. za 5.000 kompleta u vrednosti od 373 miliona dolara, izvestio je Blumberg njuz u četvrtak.

Početne isporuke su odložene zbog zabrinutosti da je potrebno rigoroznije testiranje kako bi se osiguralo da naočare Integrisanog sistema za vizuelno povećanje (IVAS) rade kako se očekivalo. Na osnovu početnog testiranja, uređaji neće biti odmah raspoređeni na bojnim poljima.

Vojska „prilagođava svoj plan terenskog rada kako bi omogućila vreme za ispravljanje nedostataka, a takođe i na teren jedinicama koje su fokusirane na aktivnosti obuke“, rekao je portparol vojske Džamal ​​Bek, a prenosi Blumberg.

Microsoft javno prodaje standardne IVAS slušalice sa proširenom realnošću, poznate kao HoloLens, po osnovnoj ceni od 3.500 dolara za svaki set. Pentagon je 2018. sklopio ugovor sa kompanijom vredan 480 miliona dolara za razvoj vojne verzije naočara. Veći ugovor usledio je tri godine kasnije, zahtevajući od Majkrosofta da isporuči čak 120.000 IVAS kompleta za vojsku.

Vrednost tog posla iznosi više od 182.000 dolara po setu. Microsoft će takođe obezbediti rezervne delove i usluge podrške.

Naočare projektuju hologram preko vidnog polja vojnika u borbi, dajući vojnicima više informacija o tome šta vide – slično kao heads-up displeji koje koriste piloti. IVAS takođe ima mogućnosti noćnog vida.

Neki zaposleni u Microsoftu protestovali su protiv prvobitnog ugovora kompanije IVAS sa vojskom 2019. godine, rekavši da će se vojna verzija koristiti „da pomogne ljudima da ubijaju“. Radnici su objavili otvoreno pismo rukovodiocima Majkrosofta, tražeći da se ugovor otkaže. „Namera da se nanese šteta nije prihvatljiva upotreba naše tehnologije“, rekli su nezadovoljni zaposleni, dodajući da bi naočare pretvorile borbu u „simuliranu video igru“. Predsednik Majkrosofta Bred Smit stao je uz dogovor sa vojskom, rekavši: „Ljudi koji brane našu zemlju trebaju i zaslužuju našu podršku.