SAD traže više informacija o projektu kineske kompanije

SAD traže više informacija o projektu kineske kompanije

Federalne vlasti koje razmatraju kupovinu zemljišta kineske kompanije u Severnoj Dakoti za fabriku za mlevenje kukuruza kažu da je potrebno više informacija pre nego što mogu da odluče da li bi projekat mogao biti štetan po nacionalnu bezbednost, prenosi AP.

Planirani projekat Fufeng grupe vredan 700 miliona dolara u Grand Forksu nalazi se u blizini baze američkih vazduhoplovnih snaga, što je podstaklo protivnike da izraze zabrinutost u vezi sa potencijalom za špijunažu.

Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama rekao je Fufengu u pismu ove nedelje da su informacije koje je kompanija dala „nedovoljne“. Kompanija je u saopštenju navela da je bila „otvorena i kooperativna“ sa američkim zvaničnicima i da će se povinovati zahtevu vlade za više informacija.

Administrator grada Grand Forksa Tod Feland rekao je u petak da će radovi na infrastrukturi koje grad obavlja za projekat biti zaustavljen dok se revizija ne završi. On je rekao da se očekuje da će pregled trajati do tri meseca.

„Mislim da će kroz ovaj proces to biti jedan od projekata koji se najviše istražuju iz perspektive nacionalne bezbednosti, što je dobro za sve“, rekao je Feland.

Usred sve većeg protivljenja projektu, guverner Dag Burgum i američki senatori Severne Dakote Džon Hoven i Kevin Krejmer, svi republikanci, su u julu izvršili pritisak na vladu SAD da ubrza reviziju kako bi se osiguralo da ne predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost.

Feland je rekao da je kompanija, koja je u privatnom vlasništvu, dobrovoljno podnela zvanični zahtev za reviziju u julu.

Gradsko veće Grand Forksa je u februaru dalo početno odobrenje kineskom agrobiznisu za predloženi objekat za mlevenje kukuruza za koji su zvaničnici rekli da bi mogla biti najveća investicija privatnog sektora u istoriji zajednice.

Fufeng proizvodi proizvode za ishranu životinja, hranu i piće, farmaceutsku, zdravstvenu i vellness, naftu i gas i druge industrije. To je vodeći proizvođač ksantan gume. Lokacija Grand Forksa bi bila njena prva proizvodna fabrika u SAD.