NATO: Letonski zvaničnici o naoružavanju Ukrajine

NATO: Letonski zvaničnici o naoružavanju Ukrajine

Letonski predsednik Egils Levits i ministar odbrane zemlje Artis Pabriks pozvali su saveznike u NATO-u da obezbede Ukrajini moderne borbene tenkove i avione, a takođe su upozorili da ne oslabe svoju odlučnost u suprotstavljanju Rusiji, prenosi „Evropska istina“.

„Zapad, SAD, Evropska unija, sve zapadne demokratske države treba ne samo da podrže, već da povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini. Vidite i sami da je ta vojna pomoć zaista efikasna… Politički gledano, verujem da Zapad treba da preda Ukrajini svo oružje koje joj je potrebno“, rekao je letonski predsednik u intervjuu Tajmsu.

Prema rečima ministra odbrane Letonije, Zapad je svojom neodlučnošću zbog straha od izazivanja nuklearnog rata čak ohrabrio Vladimira Putina, a Kijevu treba da pomogne u svemu osim u sopstvenoj vojsci, kako bi oslobodio svu okupiranu teritoriju od strane Rusije.

„(Ruski) informacioni rat i propaganda su imali značajan uticaj. Mnogi na Zapadu zaista veruju da bi svaka podrška Ukrajini mogla da dovede do dalje eskalacije i da uznemiri Putina, Kremlj, Rusiju. To je bila velika greška, jer je jedino što provocira Rusija je slabost“, naglasio je Pabriks.

„Ne vidim razlog zašto Ukrajina ne bi dobila zapadna oklopna vozila. Zašto ne? Samo zato što bi se Rusija mogla uznemiriti?“ dodao je on.

Šef letonskog ministarstva odbrane uporedio je i rat Rusije protiv Ukrajine sa Drugim svetskim ratom, u kojem Moskva deluje kao nacisti.

„Ako želimo da okončamo rat, ako želimo da obezbedimo žito trećem svetu, ako samo želimo da živimo normalan život, jedini put napred je pobeda Ukrajine. Bez alternativa, bez kompromisa, bez mirovnih pregovora, ako želimo da završimo rat, ako želimo da obezbedimo žito za treći svet, ako želimo samo da živimo normalnim životom, jedini put napred je pobeda Ukrajine. gde dajemo nešto Moskvi, kao što je učinio Čemberlen. Ovo neće biti rešenje. To će jednostavno biti priprema za sledeći rat na tlu NATO-a“, smatra Pabriks.

Ukrajina već duže vreme traži od Zapada naprednije sisteme naoružanja za uspešnu kontraofanzivu kako bi povratila kontrolu nad južnom Ukrajinom. Konkretno, Kijev već nekoliko meseci pokušava da nabavi borbene tenkove zapadnog tipa, ali još nije dobio saglasnost za to od partnerskih država.

Kako je saopšteno, ukrajinski premijer Denis Šmihal je pre posete Nemačkoj pozvao saveznu vladu da ukrajinskoj vojsci obezbedi borbene tenkove za odbijanje ruskih napadača.