Načelnik vojne uprave: Očekujemo konkretne odluke od IAEA

Načelnik vojne uprave: Očekujemo konkretne odluke od IAEA

Misija IAEA, koja trenutno radi u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je zauzela Rusija, trebalo bi da donese konkretne odluke, a ne samo da izrazi zabrinutost, rekao je Oleksandr Starukh, načelnik Regionalne vojne uprave Zaporožja, koji je razgovarao za Current Time, prenosi Ukrinform.

„Nadam se da će IAEA na kraju uspeti da ispuni svoje funkcije. Postoji nada da će međunarodna organizacija doneti zaključke, uzimajući u obzir sve pretnje, i zajedno ćemo zaštititi svet od apsolutno stvarne pretnje koju predstavlja Rusija. rešite postojeće probleme zajedno ili će ih neko drugi rešiti umesto nas. Čekamo odluke IAEA. Konkretne odluke, a ne samo izjave o zabrinutosti“, rekao je Staruh.

On je takođe dodao da očekuje jasne predloge na osnovu ishoda posete misije i naknadne demilitarizacije područja NE.

Staruh je rekao da je Ukrajina čekala posetu IAEA poslednjih šest meseci. Postojale su i nade da će ceo svet, trudom nezavisnih novinara, videti šta se dešava u NEK i kakvu opasnost predstavlja delovanje okupatora po nuklearnu bezbednost Evrope i celog sveta. Međutim, takve nade se nikada nisu ostvarile jer su samo ruski propagandisti dobili pristup ZNPP pod ruskom okupacijom.

Neophodno je uvesti bezbednu zonu oko nuklearnog objekta, kao i uspostaviti stalnu bezbednosnu kontrolu“, rekao je šef regiona.

Staruh je dodao da ruska strana ne igra po opšteprihvaćenim pravilima i podsetio kako su ruski vojni helikopteri granatirali stambene objekte u Energodaru. Nakon što je misija stigla na lice mesta, osvajači nisu ispalili nijedan metak, što je već pozitivno, napominje zvaničnik.