IAEA će za nekoliko dana imati „potpunu sliku“ NE Zaporožje

IAEA će za nekoliko dana imati „potpunu sliku“ NE Zaporožje

Borbe su besnele u petak u blizini najveće evropske nuklearne elektrane u oblasti istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom, pošto su stručnjaci UN-ove agencije za nuklearni nadzor koji procenjuju štetu izrazili zabrinutost zbog „fizičkog integriteta“ postrojenja, preneo je Asošijejted pres.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi rekao je da očekuje da će sačiniti izveštaj „početkom sledeće nedelje, čim budemo imali punu sliku situacije do kraja vikenda, manje-više“.

Obraćajući se novinarima u Beču nakon povratka iz nuklearne elektrane u Zaporožju, on je rekao da će u utorak izvestiti Savet bezbednosti UN.

„Videli smo ono što sam tražio da vidim – sve što sam tražio da vidim“, rekao je Grosi, dodajući da su njegova velika zabrinutost bili „fizički integritet“ elektrane, snabdevanje električnom energijom objekta i situacija osoblja.

„Vojne aktivnosti i operacije su u porastu u tom delu zemlje i to me veoma brine“, rekao je on. „Očigledno je da postoji statistička mogućnost većeg fizičkog oštećenja.

On je napomenuo da je granatiranje počelo u avgustu i da je „to sasvim jasno noviji trend“, ali nije podelio krivicu za štetu koja je do sada učinjena.

Lokalne vlasti koje je imenovala Rusija saopštile su u petak da je osoblje elektrane ponovo pokrenulo ključni reaktor samo nekoliko sati nakon što ga je napad granatiranja dan ranije primorao da se zatvori. Ukrajinski operater nuklearne energije, Energoatom, potvrdio je na svom Telegram kanalu da je reaktor ponovo uključen u električnu mrežu.

Šef moćnog ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao je da je u toku rad na obezbeđivanju snabdevanja Ukrajine strujom u slučaju da se ove zime prekine veza sa lokacijom u Zaporožju. Aleksij Danilov je takođe rekao da ukrajinske vlasti za sada nisu u potpunosti upoznate sa situacijom u elektrani – uprkos prisustvu tima Međunarodne agencije za atomsku energiju UN koji je otišao u četvrtak.

U intervjuu za Asošijeted pres, Danilov — ključni zvaničnik u ukrajinskim ratnim naporima — rekao je da Kijev ne zna da li su elektranu možda minirali Rusi, dodajući: „Želim da naglasim da je ovo izazov za čitavu sveta, kako da ovo nuklearno postrojenje ne bude opasno.“

Aleksandar Volga, gradonačelnik Enerhodara, koji podržava Kremlj, gde se nalazi nuklearna elektrana u Zaporožju, rekao je u petak novinskoj agenciji Interfaks da je nakon uspešnog ponovnog aktiviranja elektrana ostala sa dva radna reaktora, od ukupno šest.

Rusija i Ukrajina razmenile su krivicu za napad granatiranja koji je doveo do privremenog zatvaranja reaktora u četvrtak od strane njegovog sistema zaštite u vanrednim situacijama. Energoatom je saopštio da je granatiranje oštetilo rezervni vod za napajanje koji se koristio za unutrašnje potrebe, a jedan od reaktora fabrike koji nije radio prebačen je na dizel generatore.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije u petak da je nastavljeno granatiranje u oblasti u blizini elektrane, a iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog saopštili su da je rusko granatiranje oštetilo kuće, gasovode i drugu infrastrukturu u regionu Nikopolj na drugoj obali reke Dnjepar — deo borbi. u nekoliko oblasti istočne i južne Ukrajine tokom noći.

IAEA, hrabrivši pucnjavu i artiljerijsku eksploziju na svojoj ruti, prešla je u četvrtak liniju fronta da bi stigla do fabrike u Zaporožju.

Rusija i Ukrajina su razmenjivale optužbe da druga strana pokušava da ometa rad eksperata IAEA ili da kontroliše poruku.

Zelenski je, u svom noćnom obraćanju u četvrtak, imao teške reči za delegaciju IAEA. Aplaudirajući njenom dolasku u fabriku, on je rekao da su nezavisni novinari sprečeni da prate posetu, dozvoljavajući Rusima da predstave jednostranu, „uzaludnu turneju“.

U konferencijskom razgovoru sa novinarima u petak, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva smatra „pozitivno“ dolazak misije, „uprkos svim problemima i poteškoćama izazvanim provokativnim akcijama ukrajinske strane“.

Delegacija od 14 članova stigla je u konvoju terenskih vozila i kombija nakon višemesečnih pregovora kako bi stručnjacima omogućili prolaz kroz prve linije fronta.

Grosi je u petak rekao da je šest stručnjaka agencije ostalo u fabrici i da će postojati „stalno prisustvo na licu mesta… sa dva naša stručnjaka koji će nastaviti posao“. Nije bio precizan koliko će tačno dvojica stručnjaka ostati.

„Razlika između biti tamo i ne biti tu je kao dan i noć“, rekao je on.

Fabriku su zauzele ruske snage, ali su je vodili ukrajinski inženjeri od prvih dana šestomesečnog rata.

Ukrajina navodi da Rusija koristi elektranu kao štit za napade. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu odbacio je u petak optužbe Ukrajine i rekao da Rusija nema teškog naoružanja ni na tom mestu ni u obližnjim oblastima.

Šojgu je rekao da su ukrajinske snage ispalile 120 artiljerijskih granata i upotrebile 16 samoubilačkih dronova da pogode fabriku, „podižući stvarnu pretnju od nuklearne katastrofe u Evropi“.

Pre nego što je stigao tim IAEA, Energoatom, ukrajinska državna nuklearna kompanija, saopštila je da je rusko minobacačko granatiranje dovelo do gašenja jednog od njenih reaktora od strane njegovog sistema zaštite u vanrednim situacijama i da je oštetilo rezervni vod za napajanje koji se koristi za unutrašnje potrebe.

Energoatom je u petak optužio ruske snage da „ulažu sve napore“ da spreče misiju IAEA da se upozna sa činjenicama na terenu.

Na drugom mestu u Ukrajini u petak, kancelarija Zelenskog saopštila je da su četiri osobe poginule, a 10 povređeno tokom poslednjeg dana u istočnoj Donjeckoj oblasti, ključnom čvorištu ruske invazije.