Indija neće podržati ograničenje ruske cene nafte

Indija neće podržati ograničenje ruske cene nafte

Indija će odbaciti plan zemalja Grupe sedam (SAD, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i Japan) da nametnu gornju granicu cena ruske nafte, izjavio je u petak politikolog Nandan Unnikrishnan.

„Indija se, po mom mišljenju, neće pridružiti ovome iako bi ograničenje cena snizilo cenu nafte i odgovorilo na ekonomske izazove sa kojima se Indija suočava. Indija se neće pridružiti ovoj odluci jer je odluka motivisana režimom sankcija Rusiji. A Indija se ne pridružuje ovim sankcijama“, rekao je Unnikrishnan novinskoj agenciji RIA.U petak su ministri finansija G7 rekli da planiraju da zabrane pomorske usluge koje prevoze rusku naftu ako njenu cenu ne odobre njihovi „međunarodni partneri“, efektivno najavljujući uvođenje mehanizma ograničenja cena. Stvarna gornja granica još nije otkrivena, ali su se prošlog meseca pojavili izveštaji da je bilo predloga da se gornja granica postavi na polovinu trenutne tržišne cene. Prema Bloombergu, razgovaralo se o brojkama od 40 do 60 dolara po barelu.

Prema Unnikrishnanu, ako se uvede gornja granica cena, „Indija će morati veoma pažljivo da odmeri svoje odnose sa mnogim velikim silama, i da pažljivo izračuna sve prednosti i nedostatke“. Istovremeno je napomenuo da Nju Delhi teško treba da se plaši bilo kakvih sekundarnih sankcija za kupovinu nafte od Rusije zbog njenih ekonomskih veza sa mnogim zapadnim saveznicima u Indo-pacifičkom regionu.

Rusija je upozorila da će uvesti embargo na zemlje koje podržavaju ograničenje cena i zapretila da će zaustaviti proizvodnju sirove nafte ako ona postane neisplativa.