Zemlje G7 ograničavaju cene ruske nafte

Zemlje G7 ograničavaju cene ruske nafte

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G7 su na virtuelnom samitu doneli su odluku o uvođenju ograničenja cene ruske nafte, prenosi Rojters.

Japanski ministar finansija Šuniči Suzuki na konferenciji za mediji izjavio je da je odluka doneta jednoglasno i s ciljem da se „ograniče prihodi Rusije od energenata“.

G7 u zajedničnom saopštenju navodi da će „hitno raditi na finalizaciji i implementaciji“ ove mere, ali nisu precizirali nivo ograničenja ruske nafte, prenosi Rojters.  

Ministri finansija G7 pozvali su sve zemlje proizvođače nafte da povećaju njenu proizvodnju kako bi smanjile volatilnost nestabilnost na energetskim tržištima i pozdravili nedavnu odluku OPEK-a da poveća proizvodnju u uslovima otežanog snabdevanja.

Učesnici samita doneli su i odluku da zabrane osiguranje brodova i pružanje finansijskih usluga prevoznicima ruske nafte po cenama iznad utvrđenog praga.

Potvrdili su plan za zabranu pomorskih usluga za naftu i naftne proizvode iz Rusije osim ako se ne kupuju po ograničenoj ceni.