MMF: Britanci najteže pogođeni energetskom krizom u zapadnoj Evropi

MMF: Britanci najteže pogođeni energetskom krizom u zapadnoj Evropi

Produbljujuća energetska kriza pogađa britanske kućne budžete teže nego bilo koju zemlju u zapadnoj Evropi, objavio je u četvrtak The Guardian, pozivajući se na analizu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Izveštaj je takođe istakao da je razlika u troškovnom opterećenju domaćinstava sa niskim prihodima i bogatih domaćinstava daleko veća u Britaniji nego drugde u Evropi. Ovo se pripisuje velikom oslanjanju Velike Britanije na gas za grejanje kuća i proizvodnju električne energije u vreme skoka cena. Pored toga, prema MMF-u, Velika Britanija ima najmanje energetski efikasne kuće u zapadnoj Evropi.

Istraživanje je pokazalo da se očekuje da će prosečno domaćinstvo u Velikoj Britaniji izgubiti 8,3% ukupne potrošačke moći u 2022. zbog većih računa za energiju. U međuvremenu, u Nemačkoj i Španiji se očekuje da će ta cifra biti 4%. Samo estonska i češka domaćinstva suočavaju se sa većim uticajem od UK u celoj Evropi.

Predviđa se da će najsiromašnijih 10% domaćinstava u Velikoj Britaniji potrošiti 17,8% svog budžeta na energiju ove godine, dok će 10% najbogatijih izdvojiti samo 6,1%. Ova razlika od 11,7 procentnih poena je daleko najveći disparitet među 25 evropskih zemalja koje je procenio MMF. U Francuskoj je razlika 3,9 procentnih poena, dok je u Holandiji 2,5. Očekuje se da će porast troškova ostalih dobara smanjiti za još 2% budžeta britanskih domaćinstava 2022.