Inspekcije nuklearnog oružja SAD i Rusije moraju se nastaviti

Inspekcije nuklearnog oružja SAD i Rusije moraju se nastaviti

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštila je u četvrtak da ne može da vodi razgovore sa Moskvom o sporazumu o zameni poslednjeg američko-ruskog pakta o ograničavanju strateškog nuklearnog naoružanja do inspekcije lokacija za nuklearno oružje dve zemlje, koje su trenutno pauzirano, nastavi, preneo je Rojters.

„Prvi korak je nastavak inspekcija prema postojećem Ugovoru o START-u i mi pokušavamo da radimo sa Rusima u tom cilju“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće u mejlu Rojtersu, pozivajući se na Novi strateški dokument. Ugovor o smanjenju naoružanja koji su dve zemlje potpisale 2010.

Portparol Stejt departmenta dao je sličnu izjavu u zasebnom imejlu.

Strane su se u martu 2020. dogovorile da zaustave međusobne inspekcije lokacija strateškog nuklearnog oružja zbog pandemije COVID-19. Prošlogodišnji razgovori o obnavljanju inspekcija nisu uspeli da dovedu do sporazuma, usred tenzija oko ruske invazije na Ukrajinu koja je podigla odnose na najslađi nivo od Hladnog rata.

Portparoli Sjedinjenih Država odgovorili su na izveštaje ruske državne novinske agencije ove nedelje u kojima se citiraju ruski zvaničnici koji su rekli da strane razgovaraju o mogućem sastanku konsultativne komisije na kojoj će raspravljati o pitanjima koja uključuju Novi START.

Sjedinjene Države su spremne da rade sa Rusijom u okviru komisije „na rešavanju pitanja implementacije“ i ne vide „nema razloga da se ova pitanja ne mogu pravilno rešiti“, rekao je portparol NSC.

Najveće svetske nuklearne sile rekle su da su otvorene za razgovore o naknadnom „okviru“ Novog START-a, poslednjeg sporazuma koji ograničava raspoređivanje strateških nuklearnih bojevih glava i projektila, aviona i podmornica koje ih isporučuju.

Ubrzo nakon što je prošle godine preuzeo dužnost, Bajden se dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da produži ugovor, koji je trebalo da istekne 5. februara 2021, za još pet godina.

Prema sporazumu, Sjedinjene Države i Rusija su se obavezale da će rasporediti ne više od 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava i najviše 700 raketa i bombardera dugog dometa. Obe strane su ispunile te obaveze do roka do 2018.

Svaka strana može da sprovede do 18 inspekcija svake godine na lokacijama strateškog nuklearnog oružja kako bi se uverila da druga strana poštuje ograničenja iz sporazuma.

Rusija je prošlog meseca saopštila da su američke sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu sprečile njene inspektore da dobiju američke vize i da ruski avioni lete u Sjedinjene Države.

„Nema sličnih prepreka za dolazak američkih inspektora u Rusiju“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova. „Rusko ministarstvo spoljnih poslova je pokrenulo ovo pitanje pred relevantnim zemljama, ali nije dobilo odgovor.

Bez direktnog odgovora na rusku tvrdnju, portparol Stejt departmenta je rekao: „Inspekcije su pauzirane zbog COVID-a. Obe strane mogu bezbedno da nastave inspekcije i Sjedinjene Države su spremne da rade sa Rusijom u Bilateralnoj konsultativnoj komisiji Novog START ugovora kako bi se postigao taj cilj. “

Bajden je ponovio u izjavi od 1. avgusta da je njegova administracija spremna da pregovara o zameni za Novi START.

„Ali za pregovore je potreban voljan partner koji radi u dobroj nameri“, rekao je Bajden, misleći na „zajedničku odgovornost strana da osiguraju stratešku stabilnost“. Uprkos Putinovoj „brutalnoj i ničim izazvanoj“ invaziji na Ukrajinu, Rusija treba da pokaže da je „spremna da nastavi rad na kontroli nuklearnog naoružanja“, naveo je Bajden u saopštenju.

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“ za koju kaže da nije osmišljena da okupira teritoriju, već da uništi vojne kapacitete svog suseda i uhvati ono što smatra opasnim nacionalistima.