Starbucks imenuje novog izvršnog direktora

Starbucks imenuje novog izvršnog direktora

Korporacija Starbaks u četvrtak je imenovala Laksmana Narasimhana za svog sledećeg glavnog izvršnog direktora, nakon što je Rekit Benkiser (RKT.L) ranije tokom dana rekao da će se povući sa mesta generalnog direktora kompanije koja je na londonskoj berzi, prenosi Rojters.

Narasimhan će zameniti Hauarda Šulca, koji će ostati privremeni šef Starbaksa do aprila sledeće godine i ostaće u lancu kafe kao savetnik do 2023.

Starbaks je u martu saopštio da će se Šulc vratiti da vodi kompaniju nakon što se Kevin Džonson povuče, preuzimajući funkciju privremenog generalnog direktora i vodeći strategiju za suočavanje sa rastućim sindikalnim nagonom u američkim kafićima.

Narasimhan se pridružio Reckitt-u u septembru 2019. iz PepsiCo-a (PEP.O) i bio je prvi spoljni kandidat koji je preuzeo kormilo britanske kompanije od njenog osnivanja 1999. godine.

Narasimhan je vodio proizvođača potrepština za domaćinstvo kroz pandemiju, koja je povećala prodaju njegovih proizvoda za zdravlje i higijenu, i dok je kompanija kretala kroz krizu formule za bebe u Sjedinjenim Državama.

U Starbucks-u, Narasimhan će imati zadatak da vodi kompaniju kroz turbulentan period dok se veliki broj prodavnica okuplja u sindikate, sa zahtevima za boljim beneficijama i platama, i povećanjem prodaje u pozadini decenijama visoke inflacije.

Starbaks je rekao da će Narasimhan provoditi vreme sa Šulcom i menadžerskim timom, posetiti proizvodne pogone i farme kafe tokom prelaznog perioda.

Akcije lanca kafe, koje su ove godine pale za skoro 27%, neznatno su porasle na 85,70 dolara nakon zvona. Oni su pali za 24% od Šulcovog povratka na mesto privremenog izvršnog direktora.