U Litvaniji povučena tužba protiv Gorbačova

U Litvaniji povučena tužba protiv Gorbačova

Okružni sud u Viljnusu prekinuo je razmatranje građanske parnice protiv bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova u vezi sa njegovom odgovornošću za juriš na televizijski toranj u januaru 1991. godine („slučaj 13. januara“), prenosi „Evropska istina“.

„Tužba je podneta protiv određene osobe, bivšeg predsednika Sovjetskog Saveza, nakon njegove smrti, pravna sukcesija je nemoguća“, rekao je u četvrtak predstavnik Okružnog suda u Vilnjusu Aurim Žukauskas.

U članu Zakonika o građanskom postupku Litvanije, koji predviđa mogućnost pravnog nasleđivanja, navodi se da u slučajevima kada jedna od strana u pravnom odnosu odustane od predmeta (jedan od takvih razloga je smrt fizičkog lica) sud zamenjuje ovu stranku pravnim sledbenikom njenih prava, osim u slučajevima kada je prenos materijalnih prava nemoguć.

U noći 13. januara 1991. 14 ljudi je poginulo tokom napada na TV toranj u Vilnjusu i na zgradu Radio-televizijskog komiteta od strane sovjetskih vojnih jedinica.

Rođaci ubijenih u januarskim događajima u Litvaniji 1991. tražili su da Gorbačova pozovu na odgovornost do njegove smrti. Četiri od njih su ove godine podnele građansku tužbu protiv bivšeg predsednika SSSR.

Oni su nastojali da dokažu da je Gorbačov, koji je u to vreme bio glavnokomandujući oružanih snaga SSSR-a, imao kontrolu nad vojskom, ali nije preduzeo mere da spreči agresiju u Litvaniji i time nije zaustavio izvršenje međunarodni zločin.

Gradski i okružni sud Viljnusa je u maju poslao dokumente ove tužbe Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da ih preda Gorbačovu. Tužilaštvo, koje je istraživalo „slučaj 13. januar”, odbilo je da proveri odgovornost gospodina Gorbačova i da ga ispita.

Mihail Gorbačov je preminuo 30. avgusta u 92. godini od teške bolesti. Bio je generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. godine. Na Zapadu ga pamte kao osobu koja je doprinela otopljavanju odnosa između SSSR-a i SAD, a njegovom zaslugom smatraju se i započete demokratske reforme.

Ipak, nije izvršio odlučniju modernizaciju posrnule državne privrede i zadržao strogu kontrolu nad političkim sistemom, a u Litvaniji će ostati upamćen kao onaj koji je nasilno suzbijao težnje zemlje za nezavisnošću.

Sahrana poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova biće u subotu