Kuleba: Ukrajini su sada najpotrebnija artiljerija, PVO sistemi, MLRS

Kuleba: Ukrajini su sada najpotrebnija artiljerija, PVO sistemi, MLRS

„Najbolja pomoć Ukrajini sada je oružje. Veoma cenimo sve što se pruža Ukrajini – makrofinansijska pomoć, humanitarna pomoć, pomoć u uklanjanju mina, napori za rekonstrukciju. Ovo je sve veoma važno. Ali sada je osnovno pravilo da ako postoji nema uspeha na frontu,onda je sve ostalo besmisleno.Ako hoćemo da živimo u zemlji koja se može obnoviti,koja se može dalje razvijati,najpre se mora odbraniti i moramo dobiti ovaj rat.Tako gde god da odem, svaki razgovor počinje i završava se snabdevanjem oružjem“, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zajedničkom brifingu sa ministrom spoljnih poslova Danske Jepeom Kofodom u Kijevu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Kuleba je napomenuo da Ukrajina ima prioritete u pogledu vrsta naoružanja.

„Tri najveća prioriteta u pogledu naoružanja su artiljerija bilo koje vrste i municija za nju, sistemi PVO i višecevni raketni sistemi. Zato na svakom sastanku stalno ukazujem na veoma veliku potrebu da se dobije veći broj artiljerijskih sistema, bez kojih nije moguća ni odbrambena ni ofanzivna operacija“, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine.

Kuleba je takođe naveo da je sa danskim kolegom vodio plodne i opsežne pregovore, fokusirajući se na nastavak isporuke oružja.

„Zahvalan sam Danskoj koja je pružala od prvih dana rata i nastavlja da pruža neophodnu bezbednosnu pomoć, kako na bilateralnom nivou, tako i u novom formatu Kopenhagenske konferencije za severnoevropske odbrambene saveznike Ukrajine. razgovarali smo o vrlo specifičnim vrstama naoružanja koje očekujemo da dobijemo i za koje ćemo biti zahvalni. Posebno, bićemo beskrajno zahvalni za određenu vrstu naoružanja, a ovo pitanje je trenutno naš prioritet“, naglasio je ukrajinski visoki diplomata.

Kako je napomenuo ministar, kada bilo koja država daje oružje Ukrajini, „to nije čin milosrđa, to je čin ulaganja“ u sopstvenu bezbednost, kako bismo „mi ovde u Ukrajini zaustavili rusku invaziju i zaštitili Evropu od Putinova agresija“.

U tom kontekstu, Kuleba je primetio da se agresija odvija na različite načine: kroz tenkove i rakete u Ukrajini i kroz energetsku krizu, inflaciju i širenje ruske propagande u Evropi.

Kako je saopšteno, ministar spoljnih poslova Danske doputovao je u Kijev u četvrtak, 1. septembra.