EU je izdvojila 10 miliona evra za bezbedna mesta i učenje na daljinu u Ukrajini

EU je izdvojila 10 miliona evra za bezbedna mesta i učenje na daljinu u Ukrajini

Evropska unija je izdvojila 10 miliona evra da obezbedi bezbedna fizička mesta za učenje i podrži program učenja na daljinu u Ukrajini.

Kako prenosi „Evropska istina“, o tome je rekao potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas, koji je doputovao 1. septembra u posetu Ukrajini.

„Svaki rat je rat protiv dece. Zajedno sa Ministarstvom prosvete i nauke Ukrajine, proslavljamo početak akademske godine u Kijevu sa osećajem odlučnosti. Od danas, EU izdvaja 10 miliona evra za pružanje bezbednih fizičkih mesta za učenje i podršku programu učenja na daljinu u Ukrajini“, napisao je Šinas na svom Tviteru, dodajući fotografiju posete.

Uoči posete, Šinas je istakao da je otvaranje škola na početku školske godine dokaz odlučnosti i snage duha ukrajinskog naroda. „Ponosno slavim ovaj događaj zajedno sa liderima, nastavnicima i studentima Ukrajine“, rekao je potpredsednik Evropske komisije.

Kako je saopšteno, do 60.000 dece ukrajinskih izbeglica otišlo je 1. septembra u češke škole.

U Francuskoj je 1. septembra 18.000 ukrajinskih školaraca, koji su zbog rata završili u inostranstvu, započelo školsku godinu u lokalnim školama.