Indijske trupe pridružuju se ruskoj vojnoj vežbi uprkos zabrinutosti SAD

Indijske trupe pridružuju se ruskoj vojnoj vežbi uprkos zabrinutosti SAD

Vojnici indijske vojske iskrcali su se u Rusiju na jednonedeljnu vojnu vežbu, saopštilo je u četvrtak indijsko ministarstvo odbrane, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države rekle da su zabrinute da bilo koja zemlja sada vežba sa Rusijom.

Indijska vlada je saopštila da su njene snage redovno učestvovale u multilateralnim vežbama u Rusiji, zajedno sa nizom drugih zemalja. Rusija je najveći dobavljač vojne opreme za Indiju.

Kontingent indijske vojske „stigao je na lokaciju vežbe i tokom narednih sedam dana će preduzeti zajedničke manevre koji će uključivati zajedničke vežbe na terenu, borbene diskusije i vežbe vatrene moći“, navodi se u saopštenju indijskog ministarstva odbrane.

Moskva je krajem jula saopštila da će održati vežbu „Vostok“ (Istok) na istoku zemlje, uprkos vođenju šestomesečnog rata u Ukrajini, gde je pretrpela velike gubitke u ljudstvu i opremi. Kina, Belorusija, Mongolija i Tadžikistan su ostali učesnici.

Sjedinjene Države, koje su produbile svoje vojno partnerstvo sa Indijom poslednjih godina, ukazale su na nelagodnost zbog pridruživanja indijskih trupa vežbi u Rusiji.

„Sjedinjene Države su zabrinute zbog toga što bilo koja zemlja vežba sa Rusijom dok Rusija vodi ničim izazvan, brutalni rat protiv Ukrajine“, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

„Ali, naravno, svaka zemlja učesnica će doneti sopstvene odluke.

Prethodne vežbe Vostok 2018. su se odvijale u masovnim razmerama sa skoro 300.000 vojnika, kako je prijavljeno, uključujući i kinesku vojsku po prvi put.