MMF pristaje da Šri Lanki pogođenoj krizom obezbedi 2,9 milijardi dolara

MMF pristaje da Šri Lanki pogođenoj krizom obezbedi 2,9 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond saopštio je u četvrtak da je postigao sporazum na nivou osoblja sa Šri Lankom o obezbeđivanju 2,9 milijardi dolara tokom četiri godine za pomoć u spasavanju zemlje iz ekonomske krize.

Tim MMF-a koji je posetio Šri Lanku rekao je u saopštenju da preliminarni sporazum podleže odobrenju uprave i izvršnog odbora agencije „u zavisnosti od sprovođenja prethodnih akcija od strane vlasti i dobijanja finansijskih garancija od zvaničnih kreditora Šri Lanke i donošenja odluke napor u dobroj nameri da se postigne sporazum o saradnji sa privatnim poveriocima.”

Šri Lanka se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednje vreme sa akutnom nestašicom osnovnih potrepština poput goriva, lekova i hrane zbog ozbiljne nestašice strane valute.

Ova ostrvska država suspendovala je otplatu skoro 7 milijardi dolara spoljnog duga dospelog za ovu godinu. Ukupan spoljni dug zemlje iznosi više od 51 milijarde dolara, od čega 28 milijardi treba da bude otplaćeno do 2028.

MMF je saopštio da se očekuje da će se ekonomija Šri Lanke smanjiti za 8,7 odsto i da je inflacija premašila 60 odsto.

„U tom kontekstu, program vlasti, podržan od strane Fonda, imao bi za cilj stabilizaciju ekonomije, zaštitu sredstava za život naroda Šri Lanke i pripremu terena za ekonomski oporavak i promovisanje održivog i inkluzivnog rasta“, navodi se u saopštenju.