Evropski parlament stopira renoviranje zbog krize

Evropski parlament stopira renoviranje zbog krize

Renoviranja zgrada Evropskog parlamenta vredna više miliona evra, uključujući novi tepih i bar, otkazana su da bi se pokrio „nalet“ cena energije, prenosi Politiko.

Generalni direktorat za infrastrukturu i logistiku (INLO), koji je nadležan za upravljanje i održavanje zgrada na različitim mestima parlamenta, nedavno je suspendovao 14 projekata renoviranja koji ne poboljšavaju energetsku efikasnost, sa ukupnim troškovima većim od 6,7 miliona evra, tako da sredstva se mogu preneti na pokrivanje tekućih troškova zgrada u Briselu, Luksemburgu i Strazburu.

Parlamentarni odbor za budžet odobrio je u sredu transfer 6,7 miliona evra. Lina Marija Linus, generalna direktorka INLO-a, rekla je komitetu da su smanjenja potrošnje neophodna da bi se pokrio nagli rast cena energenata usled ruske invazije na Ukrajinu.

„Neke naše nove zgrade ovde u Briselu su izuzetno energetski efikasne… neke druge nisu energetski efikasne zbog same zgrade. Među njima je i nekoliko administrativnih zgrada“, rekla je ona.

Informacija INLO-a koja je poslata komitetu navodi niz obustavljenih renoviranja, uključujući novi sistem klimatizacije, 250.000 evra novih tepiha i 400.000 evra osvetljenja za Muzejsku kuću evropske istorije. Ostale mere za smanjenje troškova uključuju zatvaranje pres centra u Briselu od milion evra.

Obustavljeni su i projekat renoviranja i uređenja prostora vredan 1,4 miliona evra, kao i 500.000 evra „izrada nove terase i bara” u Strazburu.

„Kao odgovor na naglo povećanje cena energije i napetu i neizvesnu budžetsku situaciju u 2022. godini, projekti su morali da budu obustavljeni ili reprogramirani da bi se izdvojila sredstva za pokrivanje troškova energije“, navodi se u belešci.

Ali kritičari kažu da bi rad na daljinu ili otkazivanje sednica parlamenta u Strazburu uštedeli milione, a takođe bi smanjili troškove energije.

Portparol predsednika parlamenta rekao je da oni imaju za cilj da smanje potrošnju energije, a da pritom zadrže Strazbur kao mesto za donošenje važnih odluka za „održavanje jedinstva u EU“.

Međutim, nemački poslanik Zelenih Danijel Frojnd rekao je da bi ukidanje sednica u Strazburu uštedelo desetine miliona evra i da je to najbolja opcija s obzirom na sve veće troškove parlamenta.

„Zaustavljanje skupih putovanja u Strazbur je najlakši i najočigledniji izbor za smanjenje troškova energije. Evropskim građanima je teško opravdati zašto parlament treba da greje dva kompleksa zgrada i hiljade ljudi ide u Strazbur, a cela Evropa je pozvana da štedi energiju“, rekao je on.

Češki poslanik desnog centra u Evropskom parlamentu Tomaš Zdehovski složio se da bi zaustavljanje „putujućeg cirkusa“ u Strazburu oslobodilo tako neophodna sredstva.

„EU mora da nauči da štedi u vremenima krize. Uticaj porasta cena energije uticao je na sve u EU i mi se moramo u skladu s tim prilagoditi“, rekao je on.

U martu 2020, tokom pandemije COVID-a, bivši predsednik parlamenta David Sasoli otkazao je sednicu parlamenta u Strazburu nakon što su francuske vlasti proglasile to područje crvenom zonom zbog širenja koronavirusa. Francuski zvaničnici su u više navrata izražavali razočaranje odlukom, a poslanici su na kraju nastavili sednice parlamenta u Strazburu u decembru 2020.

Održano je nekoliko glasanja u pokušajima da se promeni sistem, koji je sadržan u ugovorima EU. Francuski zvaničnici, uključujući predsednika Emanuela Makrona, kao i lokalne kompanije iz Strazbura, istakli su značaj Strazbura za evropski parlamentarni proces.

Francuski poslanik Pjer Karleskind iz grupe „Obnovi Evropu“ rekao je da je jedino legalno sedište parlamenta Strazbur.

„Svaka kriza je dobar razlog da neko napadne Strazbur. Ali ako zaista insistiraju, hajde da se zauvek preselimo u Strazbur“, rekao je on.