Japanska vojska postavlja najveći budžetski zahtev do sada

Japanska vojska postavlja najveći budžetski zahtev do sada

Japansko ministarstvo odbrane zatražilo je više od 5,5 biliona jena (40,4 milijarde dolara) za svoj budžet za 2023. godinu, najveći u istoriji zemlje. Taj potez dolazi nakon što je premijer Fumio Kišida obećao da će „značajno povećati“ vojnu potrošnju u narednih pet godina.

Ministarstvo je u sredu predstavilo predlog budžeta, tražeći od vlade da odobri 5,59 biliona jena za sledeću fiskalnu godinu. Ako bude odobrena, cifra bi bila iznad prošlogodišnjeg rekordnog vojnog budžeta od 5,4 triliona jena (38,6 milijardi dolara).

Prema Japan Timesu, budžet bi na kraju mogao još više da poraste, pošto vojska nije precizirala finansiranje za čak 100 različitih projekata.

Ministarstvo odbrane je u svom zahtevu alarmiralo navodne pretnje Kine i Severne Koreje, tvrdeći da Peking „i dalje preti upotrebom sile da jednostrano promeni status kvo i produbljuje svoj savez sa Rusijom“.

Povećanje budžeta išlo bi na masovnu proizvodnju krstarećih raketa sa kopna, kao i na poboljšanje dometa rakete tipa 12, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će takođe nastojati da razvije hipersonični projektil. Iako zvaničnici nisu ponudili nikakve planirane specifikacije za novo oružje, rekli su da bi verovatno moglo da stigne do kontinentalne Kine ako bi bilo stacionirano na japanskom lancu ostrva Okinava.

Ranije ove godine, premijer Kišida je obećao veliko povećanje vojnih troškova kako bi pripremio Japan za potencijalni sukob, upozorivši da je bezbednosna situacija u istočnoj Aziji „krhka“, navodeći akcije i Kine i Rusije.