Litvanija pozvala ruskog diplomatu zbog izvrtanja istorijskih činjenica

Litvanija pozvala ruskog diplomatu zbog izvrtanja istorijskih činjenica

U sredu, 31. avgusta, u Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije pozvan je predstavnik ruske ambasade, piše „Evropska istina“.

Uručena mu je nota u kojoj se izražava ogorčenje zbog javnih izjava Serhija Rjabokonja, privremenog advokata, koje omalovažavaju događaje od 13. januara 1991. i cinično iskrivljuju istorijske činjenice.

Tokom sastanka, Rjabokonja je podsetio da član 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. kaže da su lica koja uživaju privilegije i imunitet dužna da poštuju zakone i propise države domaćina. Takođe su dužni da se ne mešaju u unutrašnje stvari ove države.

Komentarišući razmatranje pitanja ograničenja izdavanja viza Rusima, predstavnik ambasade je 26. avgusta za rusko izdanje „Krasnaja vesna” rekao da ako Litvanija pita Ruse na granici o statusu Krima, onda Rusija može da pita Litvance na ulazu njihov stav o događajima od 13. januara 1991. u Viljnusu.

Prema njegovim rečima, u to vreme su antisovjetske snage Litvanije organizovale ilegalne masovne skupove zahtevajući odvajanje od Sovjetskog Saveza, navodno kršeći ustavne norme. Na skupovima su organizovane provokacije koje su izazvale žrtve među civilnim stanovništvom.

U noći 13. januara 1991. 14 ljudi je poginulo tokom napada sovjetskih vojnih jedinica na TV toranj u Vilnjusu i zgradu Radio-televizijskog komiteta.

Kako je saopšteno, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda baš i ne razume idealizaciju ličnosti Mihaila Gorbačova od strane nekih zapadnih političara: po njegovom mišljenju, takva procena je zasnovana na iluzijama.