Izveštaj UN optužuje Kinu za „zločine protiv čovečnosti“

Izveštaj UN optužuje Kinu za „zločine protiv čovečnosti“

Organizacija Ujedinjenih nacija za ljudska prava objavila je izvještaj u kojem optužuje Kinu za moguće „zločine protiv čovječnosti“ u provinciji Sinđang, tvrdeći da je Peking ciljao muslimane Ujgura proizvoljnim hapšenjem, pa čak i mučenjem. Kineska vlada je, međutim, glasno odbacila optužbe.

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) objavila je procenu od 48 stranica u sredu, samo nekoliko minuta pre nego što je najviši zvaničnik kancelarije Mišel Bačelet okončao svoj mandat u agenciji. U izveštaju se navodi da je Peking počinio „ozbiljna kršenja ljudskih prava“ nad ujgurskom etničkom grupom u Sinđangu, navodeći intervjue sa 26 bivših zatočenika u objektima širom pokrajine, kao i informacije koje je Bačelet prikupila tokom šestodnevne posete Kini ranije ove godine. godine.

„Obim proizvoljnog i diskriminatornog pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa… može predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovečnosti“, zaključuje se u izveštaju, takođe navodi „neopravdana ograničenja verskog identiteta i izražavanja, kao i prava privatnosti i kretanja“ u Sinđijangu.

Kina, koja je ranije odbacila takve optužbe kao „laži veka“, brzo je odgovorila na dokument UN, izdavši opširni odgovor u kojem pobija različite tvrdnje iznete u izveštaju.

„Ova takozvana ‘procena’ je u suprotnosti sa mandatom OHCHR-a i zanemaruje dostignuća u oblasti ljudskih prava koja su zajedno ostvarili ljudi svih etničkih grupa u Sinđangu i razornu štetu koju su prouzrokovali terorizam i ekstremizam“, saopštila je kineska misija UN, dodajući da izveštaj „iskrivljuje kineske zakone i politiku, bezobzirno blati i kleveta Kinu i meša se u unutrašnje stvari Kine“.

Vlada je potom odbacila tvrdnje UN kao „dezinformacije i laži koje su izmislile antikineske snage“, naglašavajući da je „preduzela akcije u borbi protiv terorizma i ekstremizma u skladu sa zakonom“ u Sinđijangu. Iako se navodi da je terorizam nekada bio „ravan“ u regionu, građani sada „žive srećnim životom u miru i zadovoljstvu“ zahvaljujući inicijativama za borbu protiv ekstremizma.

Pre najnovije procene OHCHR-a, Sjedinjene Države su na sličan način optužile Kinu za teške zloupotrebe muslimanskih manjina prošle godine, a Stejt department je otišao toliko daleko da tvrdi da je Peking počinio „genocid“ u Sinđijangu. Kina je tada odbacila tu optužbu, rekavši da je to „jednostavno laž“, dok je tvrdila da je njena politika u regionu bila uspešna u zaustavljanju „terorizma i ekstremizma“.