Nemačka će proširiti vojno prisustvo u Indo-Pacifiku

Nemačka će proširiti vojno prisustvo u Indo-Pacifiku

BERLIN – Nemačka će proširiti svoje vojno prisustvo u Indo-Pacifiku slanjem više ratnih brodova i pridruživanjem vežbama sa saveznicima dok prati „ogromnu” nagomilavanje kineskih oružanih snaga, rekao je nemački šef odbrane u intervjuu za Rojters.

Nemačka se pridružuje drugim zapadnim zemljama u pokazivanju veće snage u regionu usred sve veće uzbune zbog teritorijalnih ambicija Pekinga.

Berlin je prošle godine poslao svoj prvi ratni brod za skoro 20 godina u sporne vode Južnog kineskog mora – uz rizik da iznervira svog glavnog trgovinskog partnera – a ovog meseca je poslao 13 vojnih aviona na zajedničke vežbe u Australiju.

General Eberhard Zorn rekao je Rojtersu da Bundesver planira da sledeće godine pošalje trupe da učestvuju u vežbama u Australiji, dok će mornarica poslati flotu od još nekoliko brodova u region 2024.

„Ovako želimo da konsolidujemo naše prisustvo u regionu“, rekao je Zorn u intervjuu u ministarstvu odbrane u Berlinu.

Nemačka je istorijski bila stidljivija u svojoj bezbednosnoj politici od svojih saveznika zbog svoje uloge u dva svetska rata, fokusirajući se više na trgovinu u svojim međunarodnim odnosima – uz brzu ekonomsku ekspanziju Kine koja je pokretala sopstveni rast i zemlja je postala njen glavni trgovinski partner 2016. .

Ali partneri su poslednjih godina pozvali Nemačku da pokaže više liderstva, u skladu sa svojom moći kao najveća evropska ekonomija i najmnogoljudnija zemlja.

Berlin je 2020. objavio novu indo-pacifičku strategiju sa fokusom na jačanje saveza sa demokratijama u regionu, što je označilo prekretnicu. Tada je nemački kancelar Olaf Šolc u februaru obećao dramatično povećanje potrošnje za vojsku nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Tenzije u Indo-Pacifiku su posebno visoke u trenutku nakon što je Kina početkom avgusta izvela svoje najveće vojne vežbe oko Tajvana kojim se upravlja demokratski, za koji tvrdi da je sopstvena teritorija.

Upitan da li bi Nemačka mogla da pošalje ratni brod kroz Tajvanski moreuz kao što su to učinile Sjedinjene Države, Zorn je rekao da je to osetljiva stvar o kojoj se odlučuje na najvišem političkom nivou.

„Ne želimo nikoga da provociramo svojim prisustvom, već da pošaljemo snažan znak solidarnosti sa našim saveznicima“, rekao je on. „Zalažemo se za slobodu plovidbe i očuvanje međunarodnih normi.

Zorn je rekao da je vojna snaga Kine nekada bila u broju vojnika; sada su se njene oružane snage takođe tehnološki dobro opremale.

„Uočavamo ogromno nagomilavanje kineskih snaga“, rekao je on.