UN osuđuju ograničenja za mirovne snage u južnom Libanu

UN osuđuju ograničenja za mirovne snage u južnom Libanu

UJEDINjENE NACIJE – Savet bezbednosti UN jednoglasno je u sredu usvojio rezoluciju kojom se oštro osuđuje uznemiravanje, zastrašivanje, napadi i ograničenja protiv mirovnih snaga UN u južnom Libanu, preneo je Asošijejted pres.

Takođe je pozvao libanske vlasti da ubrzaju raspoređivanje kopnenih i pomorskih snaga u oblasti koja se graniči sa Izraelom.

Rezolucija, kojom se produžava mandat mirovnih snaga, poznatih kao UNIFIL do 31. avgusta 2023, ponovo naglašava važnost da sve strane poštuju plavu liniju koju su povukle UN između Libana i Izraela.

Izražava zabrinutost zbog nedavnog postavljanja „kontejnera“ duž linije koji ograničavaju pristup i vidljivost snaga UN-a i zbog nemogućnosti UNIFIL-a da poseti oblasti severno od linije u vezi sa tunelima za koje je Izrael rekao da ih je otkrio krajem 2018.

Izrael je više puta optuživao libansku militantnu grupu Hezbolah, koju podržava Iran, da ometa mirovne snage UNIFIL-a da izvrše svoj mandat. Hezbolah se borio protiv Izraela do ćorsokaka u jednomesečnom ratu 2006. godine, a 2019. Izrael je uništio niz, kako je rekao, tunela za napade koje je Hezbolah iskopao ispod granice.

UNIFIL je stvoren da nadgleda povlačenje izraelskih trupa iz južnog Libana nakon invazije 1978. godine. Misija je proširena nakon rata 2006. kako bi mirovne snage mogle da se rasporede duž libansko-izraelske granice kako bi pomogle libanskim trupama da prošire svoju vlast na jug svoje zemlje po prvi put u decenijama. Ta rezolucija je takođe pozvala na potpuni prekid neprijateljstava između Izraela i Hezbolaha, što se nije dogodilo.

Rezolucija usvojena u sredu ne pominje Hezbolah, koji je i dalje aktivan u južnom Libanu, po imenu.

Međutim, zamenik američkog ambasadora Ričard Mils primetio je da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u svom najnovijem izveštaju rekao da su trupe UNIFIL-a „sve učestalije“ blokirane da izvršavaju svoj mandat i pristupaju lokacijama, a američki izaslanik je snažno ukazao da je kriv Hezbolah.

„Umnožavanje montažnih kontejnera koje postavlja Zeleni bez granica ometa pristup UNIFIL-u plavoj liniji i povećava tenzije u toj oblasti, što dalje pokazuje da ova takozvana ekološka grupa deluje u ime Hezbolaha“, rekao je Mils.

Rezolucija osuđuje „najoštrije sve pokušaje ograničavanja slobode kretanja osoblja UNIFIL-a, sve akte uznemiravanja i zastrašivanja i sve napade na mirovne snage“, uključujući napade od 2018. do januara 2022. Ponavlja se da je sporazum o statusu snaga između Liban i Ujedinjene nacije daju mirovnim snagama UNIFIL-a ovlašćenje da izvršavaju svoju misiju bez prethodnog odobrenja ili dozvole.

Rezolucija „zahteva od strana da prestanu sa bilo kakvim ograničenjima i preprekama za kretanje osoblja UNIFIL-a i garantuju slobodu kretanja UNIFIL-a, uključujući omogućavanje najavljenih i nenajavljenih patrola“, što je reafirmacija ovlašćenja misije UN da deluje nezavisno.

Savet bezbednosti je snažno potvrdio neophodnost da se libanske oružane snage rasporede u južnom Libanu i njegovim teritorijalnim vodama „ubrzanim tempom“.

Takođe je snažno ohrabrio libansku vladu „da ubrza svoje raspoređivanje uzornog puka“ i pozdravio inauguraciju njenog štaba 13. juna, u selu Srobbine u južnom Libanu. Puk finansira Evropska unija.

Takođe je snažno ohrabrio ubrzano raspoređivanje patrolnog broda u operativnoj zoni UNIFIL-a i ponovio svoj poziv vladi „da predstavi plan za povećanje svojih pomorskih sposobnosti što je pre moguće“, sa krajnjim ciljem smanjenja pomorskih snaga UNIFIL-a i prenošenja odgovornosti vladi.

UNIFIL ima gornju granicu od 13.000 uniformisanog osoblja, ali najnoviji podaci UN govore da ih je manje od 10.650 raspoređeno.

Liban se bori sa teškom ekonomskom krizom koja je više od tri četvrtine njegovog stanovništva gurnula u siromaštvo. Libanska funta je izgubila preko 90% svoje vrednosti u odnosu na američki dolar. Ionako slaba infrastruktura zemlje dodatno se pogoršala nakon ogromne eksplozije u luci u Bejrutu 4. avgusta 2020. godine, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, povređeno preko 6.000 i uništeno nekoliko naselja u libanskoj prestonici.

Rezolucija Saveta bezbednosti izražava solidarnost sa Libanom i njegovim narodom nakon eksplozije u luci i žali zbog „nepostojanja napretka u nezavisnoj, nepristrasnoj, temeljnoj i transparentnoj istrazi o eksplozijama od strane libanskog pravosudnog sistema“.

Savet je takođe pozvao libanske političke lidere da hitno formiraju vladu koja može da sprovede reforme i odgovori na „trenutne i akutne socijalne, ekonomske i humanitarne krize bez presedana“.