Inspektori UN u blizini ukrajinske nuklearne elektrane

Inspektori UN u blizini ukrajinske nuklearne elektrane

Inspektori Ujedinjenih nacija stigli su u sredu u grad Zaporožje na jugu Ukrajine u misiju da spreče nuklearnu nesreću u elektrani koju je okupirala Rusija, gde je granatiranje u blizini izazvalo globalni strah od katastrofe.

Tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao je do grada udaljenog 55 km od elektrane, gde će verovatno provesti noć pre nego što stignu u objekat u četvrtak, preneo je Rojters.

Iako su ruski zvaničnici sugerisali da bi poseta mogla da potraje samo jedan dan, IAEA se nada dužem.

„Ako budemo u mogućnosti da uspostavimo stalno prisustvo ili kontinuirano prisustvo, onda će to biti produženo. Ali ovaj prvi segment će potrajati nekoliko dana“, rekao je njen šef Rafael Grosi novinarima u Zaporožju.

„To je misija koja nastoji da spreči nuklearnu nesreću“, rekao je on.

Rusija je zauzela nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, početkom marta i njene vojne snage su tamo od tada, kao i većina ukrajinske radne snage koja se trudila da nastavi da vodi postrojenje, koje je isporučivalo 20% električne energije Ukrajini.

U sredu su zabeležene borbe u blizini elektrane i dalje, a Kijev i Moskva tvrde da su uspeli na bojnom polju usred ukrajinske kontraofanzive za ponovno zauzimanje južne teritorije.

Ukrajina je odbila pokušaje Rusije da napadne u pravcu Bahmuta i Avdijevke, dva grada koja se nalaze severno od grada Donjecka koji su okupirali Rusi, saopštio je generalštab njenih oružanih snaga u sredu. Promoskovske trupe su se usredsredile na Bahmut u svom nastojanju da prošire kontrolu nad regionom Donbasa, navodi se u saopštenju.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri takve izveštaje.

Daleko od Ukrajine, Rusija je u sredu zaustavila isporuku gasa preko ključne evropske rute snabdevanja, intenzivirajući ekonomsku bitku između Moskve i Brisela koja bi mogla da dovede do recesije i racionalizacije energije u nekim od najbogatijih zemalja kontinenta.

Susedna Estonija najavila je planove da spreči većinu Rusa da uđu u zemlju u roku od nekoliko nedelja, ako je moguće, delujući u dogovoru sa svojim regionalnim partnerima, nakon što je EU bila previše podeljena da bi se dogovorila o opštoj zabrani.

Rusija kaže da vodi „specijalnu vojnu operaciju“ kako bi oslobodila Ukrajinu od nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski.

Kijev i Zapad opisuju ruske akcije kao ničim izazvan agresivni rat koji je izazvao bekstvo miliona ljudi i pretvorio gradove u ruševine.

Ukrajina i Rusija se već nedeljama međusobno optužuju da su artiljerijom ili udarima dronova ugrozile bezbednost fabrike u Zaporožju, rizikujući da dođe do radijacione katastrofe u stilu Černobilja.

Kijev kaže da je Rusija koristila elektranu kao štit za napade na gradove, znajući da će Ukrajini biti teško da uzvrati vatru. Takođe je optužio ruske snage za granatiranje fabrike.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je nivo radijacije u elektrani normalan.

Rusija je demantovala ukrajinske tvrdnje o bezobzirnom ponašanju, postavljajući pitanje zašto bi granatirala objekat u kome se nalaze njene trupe kao ono što naziva bezbednosnim detaljom.

Moskva je optužila Ukrajince da su granatirali fabriku kako bi pokušali da izazovu međunarodnu ljutnju za koju se Kijev nada da će rezultirati demilitarizovanom zonom.

Ukrajinski ministar energetike German Galušenko rekao je da je inspekcija IAEA korak ka „deokupaciji i demilitarizaciji“ lokacije. Rusija je saopštila da za sada nema nameru da povlači svoje snage.

Upitan o demilitarizovanoj zoni, Grosi iz IAEA je rekao da je to političko pitanje za zemlje uključene u sukob.

Rusija je rekla da pozdravlja izjavljenu nameru IAEA da uspostavi stalnu misiju u fabrici.

Međutim, Jevgenij Balicki, šef ruske administracije u toj oblasti, rekao je novinskoj agenciji Interfaks da inspektori IAEA „moraju da vide rad stanice za jedan dan“.

Fabrika je blizu linija fronta, a ukrajinske oružane snage su u sredu optužile Rusiju za granatiranje u toj oblasti i za pripremu da nastavi ofanzivu tamo.

Iz Moskve nije bilo komentara.

Načelnik nemačke odbrane general Eberhard Zorn je u međuvremenu upozorio da Zapad ne sme da potcenjuje vojnu snagu Moskve, rekavši da Rusija ima prostora da otvori drugi front ako to odluči.

Rusija je zauzela velike delove južne Ukrajine u blizini obale Crnog mora u ranim nedeljama rata koji je trajao više od šest meseci, uključujući i oblast Herson, koja se nalazi severno od poluostrva Krim koji je aneksirao Rusiju.

Ukrajina smatra da je ponovno zauzimanje regiona ključno za sprečavanje pokušaja Rusije da zauzme više teritorije zapadnije, što bi na kraju moglo da joj odseče pristup Crnom moru.

Poziva građane na Krimu da otkriju gde žive moskovske trupe i ko od lokalnog stanovništva sarađuje.

Rusija je demantovala izveštaje o napretku Ukrajine i rekla da su njene trupe razbile ukrajinske snage, a Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ni jedno ni drugo.