Jelen upozorava na neuspjeh dogovora o ograničenju cijene ruske nafte

Jelen upozorava na neuspjeh dogovora o ograničenju cijene ruske nafte

VAŠINGTON – Sekretarka finansija Dženet Jelen upozorila je u sredu da bi neuspeh u postavljanju ograničenja cene ruske nafte naštetio globalnoj ekonomiji, prensi AP.

„Bez ograničenja cena, suočavamo se sa pretnjom globalnog skoka cena energije ako se većina ruske proizvodnje energije zatvori“, rekla je Jelen na početku sastanka sa svojim britanskim kolegom Nadimom Zahavijem.

Evropska unija odlučila je da zabrani skoro svu naftu iz Rusije do kraja godine. Takođe će zabraniti osiguranje i finansiranje pomorskog transporta ruske nafte u druge zemlje. Ukoliko se ne primeni ograničenje cena, cene će skoro sigurno porasti.

Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zemlje Grupe sedam su se u junu provizorno dogovorile da teže gornjoj granici cene ruske nafte. Dobijanje što većeg broja drugih nacija da pristanu da se pridruže kartelu kupaca bio je jedan od glavnih ciljeva Trezora koji nastoji da obuzda sposobnost Rusije da finansira svoj rat u Ukrajini.

Iellen je rekla da je došlo do „značajnog napretka“ u pravcu pretvaranja gornje granice cijena u stvarnost i da je optimistična da će se to dogoditi.

Zavahi, koji je 5. jula postao ministar finansija, rekao je da Britanija namerava da „utiče na ključne nacije“ da se pridruže planu.

Glavni stub finansijskih prihoda Kremlja — nafta — održala je rusku ekonomiju na površini uprkos izvoznim zabranama, sankcijama i zamrzavanju sredstava centralne banke.

Ograničavanje cene bi smanjilo prihod Kremlja od nafte, a ograničenje bi podstaklo zemlju da nastavi sa proizvodnjom, rekli su zvaničnici Ministarstva finansija. Svetski lideri strahuju da bi Rusija, međutim, mogla da ograniči snabdevanje energijom u znak odmazde, što bi izazvalo skok cena.

Jelen je rekla da bi ograničenje cena takođe ograničilo uticaj viših cena nafte na inflaciju u zemljama potrošačima, pri čemu cena benzina i dizela i dalje snažno pritiska potrošače i preduzeća, posebno u Evropi.

Da bi bile efikasne, zemlje učesnice bi morale da se kolektivno dogovore da kupuju naftu po ceni nižoj od tržišne.

Kina i Indija, dve zemlje koje su se u velikoj meri opirale potpisivanju napora da se kazne Kremlj i koje su održavale poslovne odnose sa Rusijom tokom rata, moraće da se uključe.

Zavahi je rekao da „očigledno ima još nešto da se uradi i da smo spremni da radimo posebno na tome da ubedimo više zemalja da podrže tu meru“, navodeći Indiju, Tursku, Južnu Afriku i druge kao moguće učesnike.

Lideri Trezora su posjećivali saveznike i neutralne strane u ratu kako bi pozvali na njihovo učešće, čak i neformalno.

Jelen je otputovala u Indo-Pacifik u julu, a zamenik ministra finansija Voli Adejemo se sreo sa ministrima vlade i poslovnim liderima u Indiji sredinom avgusta, delom da bi se založio za povećanje cene.

Bajdenova administracija pomno prati napredak pregovora.

„Verujemo da to nije samo ideja koju vredi istražiti, to je ideja vredna sprovođenja“, rekao je novinarima u sredu Džon Kirbi, portparol nacionalne bezbednosti. „I radujemo se što ćemo čuti šta će ministri finansija reći krajem nedelje.