Lavrov: Rusija i Iran integrišu platne sisteme

Lavrov: Rusija i Iran integrišu platne sisteme

Ruski domaći sistem kreditnog i debitnog plaćanja Mir uskoro će biti integrisan sa svojim iranskim analognim Shetabom kako bi se olakšale međusobne transakcije, izjavio je u sredu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„O integraciji i međusobnom korišćenju ruskog sistema Mir i iranskog Šetaba vode se suštinski razgovori na nivou centralnih banaka. Oni su komunicirali u julu i dogovorili neku vrstu mape puta koja će nas dovesti do ovog rezultata. Siguran sam da će se to dogoditi relativno brzo“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa iranskim kolegom Hoseinom Amir-Abdolahijanom.

Amir-Abdolahian je takođe izrazio nadu da će i poslednji tehnički problemi za integraciju biti rešeni u bliskoj budućnosti.

Ranije je zamenik iranskog ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju Mehdi Safari rekao da dostupnost neophodne tehničke infrastrukture omogućava Iranu da se poveže na sistem Mir u roku od nekoliko meseci. U međuvremenu, Korban Eskandari, generalni direktor Odeljenja za bankarstvo i osiguranje iranskog ministarstva ekonomije, primetio je da bi Iran mogao da koristi Mir za finansijske transakcije sa Rusijom u ranim fazama saradnje, a zatim da proširi njegovu upotrebu na poravnanja sa drugim međunarodnim partnerima.

Ranije ovog meseca pojavili su se izveštaji da Indija takođe planira da počne da prihvata ruske Mir kartice, dok će zauzvrat Rusija verovatno „očistiti put“ da indijske RuPai kartice budu prihvaćene u zemlji.