Poslanici Evropskog parlamenta pozvali Vučića i Brnabić da omoguće održavanje Evroprajda

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali Vučića i Brnabić da omoguće održavanje Evroprajda

Oko 150 poslanika Evropskog parlamenta (EP) pozvalo je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da omoguće održavanje parade ponosa u okviru panevropske LGBTI manifestacije Evroprajd, navodeći da zabrana tog skupa nije rešenje bez obzira na pretnje učesnicima.

U pismu koje je potpisalo 145 evroposlanika, među kojima je šest potpredsednika EP, pet šefova poslaničkih grupa i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom Alesandra Moreti, navodi se da je parada ponosa „mirno sredstvo za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja“, prenela je grupa Socijalisti i demokrate u EP na Tviteru.

Poslanici u pismu, poslatom i srpskoj ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žofreu, generalnom sekretaru Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanu Saninu i ambasadorki EU za rodna pitanja i raznolikost Steli Roner-Grubačić, ukazuju da su parade ponosa „stub socijalne vidljivosti LGBTIQ aktivističkog pokreta“.

„Odluku da Beograd bude domaćin Evroprajda 2022. godine pratila su brojna očekivanja. Beograd se godinama bori za ravnopravnost LGBTIQ osoba u regionu. Evroprajd koji se održava u Beogradu ovog septembra biće stoga prekretnica kako za pokret, tako i za region“, navodi se u pismu koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTI prava.

Oni dodaju da bi Evroprajd učinio Beograd prvim gradom u Jugoistočnoj Evropi i prvim izvan Evropskog ekonomskog prostora koji bi bio domaćin „glavnog događaja za panevropsku LGBTIQ zajednicu“.

Evroposlanici ukazuju na veliki značaj Evroprajda u Beogradu zbog diskriminacije sa kojom se pripadnici LGBTIQ zajednice i dalje suočavaju na Balkanu, kao i u drugim delovima Evrope.

„Nijedna evropska država nije uspela da eliminiše diskriminaciju, što potvrđuje zašto je borbi za okončanje nejednakosti i diskriminacije potrebna sva politička podrška koju može da dobije. Dodeljivanje Evroprajda Beogradu bila je i ostala ispravna odluka“, stoji u pismu.

Poslanici navode da „duboko cene političku volju koja je odigrala ulogu u saradnji sa organizatorima Evroprajda“ i pozivaju najviše zvaničnike Srbije da nastave „tu pozitivnu saradnju“ i da „podrže organizatore u održavanju bezbednog i afirmativnog marša Evroprajda“.

„Nažalost, postojanje anti–LGBTIQ kontraprotesta, često nasilnih, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da parada ponosa i drugi događaji budu efikasno održani“, dodaju evroposlanici.

Oni podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i da preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.

Evroposlanici apeluju na rukovodstvo Srbije da omogući održavanje Evroprajda po planu, da se dodatno obaveže na angažovanje dovoljnog broja pripadnika bezbednosnih snaga radi osiguranja bezbednosti skupa, i da nastavi dijalog sa Delegacijom EU i organizatorima manifestacije kako bi bilo pronađeno rešenje koje garantuje sve navedeno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da neće promeniti odluku o zabrani parade ponosa u okviru Evroprajda, zakazane za 17. septembar, ni u slučaju da to od njega zatraže predsednik SAD Džozef Bajden i lideri drugih moćnih država.