Kalifornija se sprema za još jedam talas ekstremne vrućine

Kalifornija se sprema za još jedam talas ekstremne vrućine

Očekuje se da će u sredu Kaliforniju pogoditi rekordni toplotni talas, donoseći temperature do 115 stepeni Farenhajta (46°C) u unutrašnjim dolinama te države i 100 stepeni duž obale iznad vikenda na Praznik rada, saopštila je Nacionalna meteorološka služba (NVS).

U utorak su izdata upozorenja o prekomernoj toploti za veći deo države, upozoravajući na rizik od bolesti izazvanih toplotom za ljude koji su izloženi dugotrajnoj toploti na otvorenom, kao i na stres za stoku.

„Nije neuobičajeno da dobijete neke vruće temperature tokom perioda Praznika rada, ali ovo je izuzetna vrućina“, rekao je Erik Kurt, meteorolog iz kancelarije NVS-a u Sakramentu.

Toplotni talas dolazi nakon napada dugotrajnih visokih temperatura pre samo dve nedelje u državi koju su pogodile ekstremne vremenske prilike i suša koja je u toku.

Očekuje se da će visoke temperature, suša i jake oluje porasti na globalnom nivou kako klimatske promene izazvane od strane ljudi napreduju, kažu naučnici. U Pakistanu je u velikim poplavama poginulo više od 1.000 ljudi, a poslednjih nedelja poplavljeni su i delovi jugoistočnih Sjedinjenih Država.

U Kaliforniji će vrućina postepeno jačati tokom cele nedelje, prvo će pogoditi južni deo države, ali će potom zapaliti severne regione tokom dugog prazničnog vikenda, navodi NVS. U mnogim delovima države, uključujući prestonicu države Sakramento, temperature bi mogle dostići istorijsko najviše nivoe, gde bi živa mogla da se popne na čak 112 stepeni u ponedeljak i 113 stepeni u utorak.

Ekstremne vrućine uzrokovane su područjem visokog pritiska koji se izgradio iznad pustinje na jugozapadu, koji će se kretati kroz Kaliforniju u narednih nekoliko dana, rekao je Kurt.

Večeri, posebno u podnožju, verovatno će doneti malo olakšanja, dodao je on.

Očekuje se da će vrućina počevši od srede uticati i na druge delove zapada, uključujući državu Vašington, Ajdaho, zapadnu Montanu i Oregon, rekla je Sara Rogovski, meteorolog i specijalista za hitne slučajeve iz regionalne kancelarije Nacionalne meteorološke službe u Juti.

Vremenska prognoza za požar je na snazi za okruge Modok i Siskiju u severnoj Kaliforniji, koji se suočavaju sa kombinacijom ekstremnih temperatura i jakih vetrova, rekla je ona.