Solomonska ostrva: Mornarice da ne šalju ratne brodove

Solomonska ostrva: Mornarice da ne šalju ratne brodove

Vlada Solomonovih Ostrva je u sredu zatražila od zemalja da ne šalju mornaričke brodove u južnopacifičku državu dok se procesi odobrenja ne revidiraju, piše Asošijejted pres.

Vlada je podnela zahtev nakon što su kater američke obalske straže Oliver Henri i patrolni čamac britanske mornarice HMS Spei otkazali planirane pristanke u luci prošle nedelje zbog birokratskih kašnjenja.

Sjedinjene Države i Britanija su među zemljama koje su zabrinute da bi novi bilateralni bezbednosni pakt između Solomonovih ostrva i Kine mogao da dovede do izgradnje kineske pomorske baze na manje od 2.000 kilometara od severoistočne obale Australije.

Premijer Manaseh Sogavare rekao je da posada Olivera Henrija nije pružila potrebne informacije na vreme da bi njegova kancelarija odobrila posetu. Umesto toga, Oliver Henri je napunio gorivo u Papui Novoj Gvineji.

HMS Spei je povukao svoju prijavu za posetu, rekao je Sogavare.

„Kašnjenje ovih odobrenja pokazuje potrebu da vlada preispita i usavrši svoje zahteve za odobrenje i procedure za posete vojnim brodovima na Solomonskim ostrvima“, rekao je Sogavare u saopštenju.

„U tom cilju, zatražili smo od naših partnera da nam daju vremena da pregledamo i uspostavimo naše nove procese pre nego što pošaljemo dalje zahteve za ulazak vojnih brodova u zemlju“, dodao je Sogavare.

On je rekao da će se novi proces univerzalno primenjivati na sva vojna plovila koja posećuju.

Američki i britanski brodovi učestvuju u operaciji Island Chief, koja prati ribolov u regionu.

Obalska straža je saopštila da je Oliver Henri preusmjeren na glavni grad Papue Nove Gvineje Port Moresbi nakon što Solomonova vlada nije odgovorila na zahtjev za diplomatsko odobrenje za sletanje u zemlju.

Britanska kraljevska mornarica nije direktno komentarisala izveštaje da je HMS Spei odbijen poziv u luku na Solomonovim ostrvima.

Australijska policija održava mir na Solomonovim ostrvima prema bilateralnom bezbednosnom sporazumu od nereda u prestonici Honijari krajem prošle godine.

Australijski ministar odbrane Ričard Marles rekao je da je pitanje za Solomonovu vladu da li je vojnim brodovima dozvoljeno da posete Solomonska ostrva.

„Uveren sam da ćemo, ako se uložimo u posao kao nacija, biti izabrani partner za Solomonska ostrva i ulažemo u taj posao“, rekao je Marles za Australian Broadcasting Corp.

Upitan da li je tražio pojašnjenje od Solomonovih, Marles je rekao da su „razgovori u toku“ sa Honijarom.

Bolnički brod američke mornarice USNS Merci trenutno se nalazi u Honijari.

Solomonova Ostrva zabranjuju brodovima američke mornarice da uđu u luke