Misija IAEA napušta Kijev i odlazi u Zaporišku NE

Misija IAEA napušta Kijev i odlazi u Zaporišku NE

To je rekao generalni direktor IAEA Marijano Grosi, koji je govorio na brifingu u Kijevu u ranim satima u sredu, prenosi Ukrinform.

„Konačno krećemo“ nakon šest meseci napora, rekao je zvaničnik, napominjući da je zadatak agencije „da proceni pravu situaciju tamo, da pomogne stabilizaciju situacije koliko god možemo“.

Šef IAEA je dodao da misija planira da provede nekoliko dana u NEK, uključujući razgovor sa osobljem i izveštavanje o ishodu putovanja. Prema Grosiju, organizacija takođe namerava da uspostavi stalno predstavništvo u nuklearnom postrojenju, za koje se zna da je najveće u Evropi.

Pored toga, šef IAEA je primetio da agencija prvi put prelazi front: „Idemo u ratnu zonu, idemo na okupirane teritorije. Za to su potrebne eksplicitne garancije ne samo Ruske Federacije, već i od Vlade Ukrajine. I to smo uspeli da obezbedimo“.

Kako je saopšteno, misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na čelu sa njenim šefom Rafaelom Grosijem stigla je u ukrajinsku prestonicu uoči zakazane posete Zaporoškoj NE.

ZNPP, najveća nuklearna elektrana u Evropi, ostala je zarobljena od strane ruske vojske nakon što su je 4. marta napale invazione snage. Od tada su osvajači rasporedili vojnu opremu i municiju na prostore NE. Granatirali su i okolinu.

Ujedinjene nacije, SAD i Ukrajina pozvale su Rusku Federaciju da povuče vojnu opremu i osoblje iz nuklearnog objekta.