Holandija kritikuje američko nasilje nakon ubistva vojnika

Holandija kritikuje američko nasilje nakon ubistva vojnika

Smrt holandskog komandosa u Indijani je „veoma, veoma zabrinjavajuća“ i Amsterdam s nestrpljenjem iščekuje rezultate policijske istrage o ovom slučaju, izjavila je u utorak holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren. Tri vojnika su ranjena u, kako je policija Indijanapolisa nazvala pucnjavu iz vožnje u subotu. Bili su u SAD na obuci za gradsko ratovanje.

„Obavljamo mnoge obuke naših vojnika u Sjedinjenim Državama i zaista ne očekujemo da će se to desiti“, rekla je Ollongren za AP u Pragu, gde je prisustvovala sastanku ministara odbrane EU.

Olongren je rekao da ju je američki ministar odbrane Lojd Ostin kontaktirao u ponedeljak „da izrazi svoje žaljenje i saučešće“ zbog smrti holandskog vojnika. Ona, međutim, nije želela dalje da komentariše ovo pitanje.

„Pročitali smo stvari u medijima, čuli smo šta je gradonačelnik rekao, ali smatramo da je veoma važno da se sprovede stvarna temeljna istraga. Tako da to čekamo dok ne prokomentarišemo šta se zapravo dogodilo“, rekao je Ollongren.

Holandsko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je Simie Poetsema (26) preminuo od zadobijenih povreda „okružen porodicom i kolegama“. Bio je jedan od trojice pripadnika Korps komandotroepen (KCT), elitne jedinice Kraljevske holandske vojske, koji su ubijeni tokom vikenda u centru Indijanapolisa.

Prema rečima gradonačelnika Indijanapolisa Džoa Hogseta, vojnici su se vratili u hotel u centru grada nakon „tučnjave” u obližnjem baru i bili su napolju kada su bili meta, kako je rekao, „pucnjave iz vožnje”.

„Prečesto, ne samo u Indijanapolisu, rešavanje sukoba je postalo samo ljudi koji izvlače oružje i pucaju jedni na druge“, rekao je Hogset novinarima u utorak, dodajući da i dalje veruje da je centar Indijanapolisa bezbedan.

Policija Indijanapolisa saopštila je samo da njeni detektivi rade na identifikaciji osumnjičenih i da bi „objavljivanje određenih istražnih informacija moglo negativno da utiče na mogućnost postizanja pravde u ovom slučaju“. Nisu hteli ni potvrditi ni demantovati Hogsettov izveštaj, rekavši samo da je došlo do „nemira“ ispred hotela Hampton In oko 3:30 ujutru u subotu.

Poetsema i njegove kolege komandosi bili su u Indijani na obuci u Muscatatuck Urban Training Center, kompleksu od 110 kilometara jugoistočno od Indijanapolisa, prema Nacionalnoj gardi Indijane.

Tri holandska vojnika upucana ispred hotela u Indijanapolisu