Šmihal: Međunarodni partneri dodelili su Ukrajini 17,5 milijardi dolara od početka rata

Šmihal: Međunarodni partneri dodelili su Ukrajini 17,5 milijardi dolara od početka rata

„Ukupno su naši međunarodni partneri obezbedili Ukrajini 17,5 milijardi dolara od početka invazije Rusije u punom obimu. Zahvalni smo svima na ovoj pomoći, koja nam omogućava da obezbedimo ekonomsku stabilnost naše države. Istovremeno, Takva ekonomska stabilnost je osnova za pobedu u ratu i oslobađanje naših teritorija od osvajača. Nismo započeli ovaj rat, ali ćemo ga definitivno završiti pobedom Ukrajine“, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal na sednici Vlade, prenosi Ukrinform.

On je obavestio da je planirana poseta predstavnika ukrajinske vlade Nemačkoj radi razgovora o makrofinansijskoj pomoći i povećanju isporuke naoružanja.

„Uoči ove posete, imamo dobre signale nemačkog kancelara Olafa Šolca u vezi sa spremnošću Nemačke da razvije protivvazdušnu odbranu i artiljeriju za Oružane snage Ukrajine. Nemačka je trenutno među pet glavnih zemalja i institucija u pogledu finansijske podrške Ukrajini. “, primetio je Šmihal.

Prema njegovim rečima, vlada takođe očekuje od nemačkog rukovodstva da nastavi da preuzme vođstvo u obezbeđivanju Ukrajine sledeće tranše makrofinansijske pomoći EU u vrednosti od 9 milijardi evra što je pre moguće.

„Ukrajina je već dobila milijardu evra, a nadamo se i očekujemo da će sledećih osam milijardi evra biti obezbeđeno u narednim mesecima“, napomenuo je premijer.

Kako je saopšteno, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da Evropska unija razvija paket dodatne makrofinansijske pomoći Ukrajini u vrednosti od 8 milijardi evra.