Nemačka kompanija osumnjičena da je snabdevala Rusiju komponentama za „Novičok”

Nemačka kompanija osumnjičena da je snabdevala Rusiju komponentama za „Novičok”

Pripadnici reda u utorak su izvršili prepad u nemačku hemijsku kompaniju Riol Chemie GmbH, koja je osumnjičena da je snabdevala Rusiju komponentama za posebno opasne borbene otrove, kao i laboratorijskom opremom bez odgovarajućih dozvola, prenosi Tagesšau.

Kompanija iz grada Lilijentala u državi Donja Saksonija je navodno više od 30 puta izvozila hemikalije i laboratorijsku opremu u Rusiju bez odgovarajuće dozvole. U utorak je pretreseno sedam objekata u nekoliko saveznih država.

„Postoji sumnja na neovlašćeni izvoz robe u Rusiju“, rekao je Kai Tomas Breas, predstavnik tužilaštva.

Prema istrazi NDR-a i Suddeutsche Zeitung-a, možda se radi o izvozu hemijskih i bioloških supstanci koje se mogu koristiti kao sirovina za proizvodnju borbenih otrova – posebno, nervno-paralitičkog gasa „novičok”.

Riol Chemie GmbH je takođe navodno isporučivao laboratorijske materijale ruskom veleprodajnom proizvođaču hemikalija, koji je zauzvrat isporučivao opremu za laboratorije ruske vojske i Federalne službe bezbednosti.

Poslednjih godina delatnost kompanije interesuje i Kancelariju za zaštitu ustava Nemačke, koja je zadužena za nacionalnu bezbednost. Razlog za to je to što su Sjedinjene Države stavile kompaniju na listu sankcija u vezi sa napadom na ruskog političara Alekseja Navaljnog.

2020. godine Navaljni je otrovan nervnim agensom „Novičok“, čije je posledice lečio u Nemačkoj. Političar je uhapšen na moskovskom aerodromu u januaru 2021. po povratku.

U junu je Viši zemaljski sud u Drezdenu proglasio 57-godišnjeg biznismena Aleksandra S. krivim za nedozvoljenu trgovinu sa Rusijom komponentama za hemijsko oružje i osudio ga na tri i po godine zatvora.