Solomonova Ostrva zabranjuju brodovima američke mornarice da uđu u luke

Solomonova Ostrva zabranjuju brodovima američke mornarice da uđu u luke

SIDNEJ – Vlada Solomonovih Ostrva rekla je Sjedinjenim Državama da će staviti moratorijum na ulazak mornaričkih brodova u njihove luke, saopštila je u utorak ambasada Sjedinjenih Država u Kanberi, prenosi Rojters.

Solomonska Ostrva imaju napete odnose sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima od sklapanja bezbednosnog pakta sa Kinom u maju.

„SAD su 29. avgusta primile zvanično obaveštenje od Vlade Solomonovih Ostrva u vezi sa moratorijumom na sve pomorske posete, u očekivanju ažuriranja protokola“, navodi se u saopštenju ambasade.

Portparol premijera Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare ranije je demantovao izveštaje o moratorijumu i rekao Rojtersu da će Sogavare održati govor u utorak popodne.

Sogavare će održati govor u znak dobrodošlice bolničkom brodu američke mornarice Mersi, koji je u ponedeljak stigao u Honijaru na dvonedeljnu misiju, rekao je on.

Ambasada je saopštila da je Mersi stigao pre moratorijuma.

„Brod američke mornarice Mersi dobio je diplomatsko odobrenje pre primene moratorijuma. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju“, saopštila je ambasada.

Prošle nedelje, plovilo američke obalske straže nije bilo u mogućnosti da uđe na Solomonska ostrva radi rutinskog poziva u luku jer vlada nije odgovorila na zahtev za dopunu goriva i snabdevanje.

Plovilo, Oliver Henri, je patrolirao zbog ilegalnog ribolova u južnom Pacifiku za regionalnu agenciju za ribarstvo kada nije uspeo da dobije ulaz za dopunu goriva u Honijari, glavnom gradu Solomona, rekao je službenik za štampu američke obalske straže Rojtersu u saopštenju poslatom e-poštom. u petak.