Misisipi: Poplave prekinule snabdevanje vodom za piće

Misisipi: Poplave prekinule snabdevanje vodom za piće

Džekson, Misisipi, obustavio je u ponedeljak proizvodnju tekuće vode za veći deo grada nakon što su poplave oštetile glavno postrojenje za prečišćavanje, što je navelo zvaničnike da proglase vanredno stanje i započnu alternativnu distribuciju vode za 180.000 ljudi na neodređeno vreme, preneo je Rojters.

Zvaničnici su poslednjih dana bili svesni da je Džeksonovo glavno postrojenje za prečišćavanje vode ranjivo, da radi sa teškim oštećenjem pumpe i bez pouzdane rezervne kopije, rekao je guverner Tejt Rivs u obraćanju za hitne slučajeve u ponedeljak.

Gradski i državni zvaničnici okupili su se ranije u ponedeljak, nadajući se da će sprovesti plan za vanredne situacije pre neizbežnog neuspeha.

„Nažalost, čini se da je taj neuspeh počeo danas“, rekao je Rivs. „Dok se to ne popravi, to znači da nemamo pouzdanu tekuću vodu u velikim razmerama. To znači da grad ne može da proizvede dovoljno vode za gašenje požara, za pouzdano ispiranje toaleta i za druge kritične potrebe.“

Džekson, glavni grad države, je više od 80% crnaca ili Afroamerikanaca, prema podacima popisa stanovništva SAD. Nalazi se na Bisernoj reci, koja je poslednjih dana nabujala na opasno visoke nivoe, što utiče na gradsku O.B. Curtis Vater Plant, prema saopštenju grada za štampu.

Gradonačelnik Čokve Antar Lumumba proglasio je u ponedeljak vanredno stanje u sistemu za vodu, rekavši u saopštenju za javnost da mnogi kupci imaju nizak pritisak vode ili ga uopšte nemaju.

I grad i država su postavljali centre za distribuciju flaširane vode, što je guverner nazvao „masovno komplikovanim logističkim zadatkom“.

„Nemojte piti vodu“, rekao je Rivs, misleći na snabdevanje cevima. „U previše slučajeva, sirova voda iz rezervoara se gura kroz cevi. Budite pametni. Zaštitite se. Zaštitite svoju porodicu.“