Kolumbija istražuje ubistvo 2 novinara

Kolumbija istražuje ubistvo 2 novinara

BOGOTA – Policija Kolumbije istražuje ubistvo dvoje novinara koji su ubijeni dok su se vraćali kući sa okružnog sajma, prenosi AP.

Lejner Montero i Dilija Kontreras vozili su se pred zoru u nedelju kada su muškarci na motociklima pucali na njihovo vozilo dok su se približavali gradu Fundasion na severu Kolumbije, saopštila je policija.

Vlasti su saopštile da još uvek nisu sigurne da li je napad povezan sa njihovim novinarskim radom. Montero je vodio radio stanicu u zajednici u Fundacionu koja je emitovala lokalne vesti i kulturne događaje, dok je Kontreras vodio veb lokaciju za lokalne vesti i nedavno je bio angažovan kao službenik za štampu u opštinskoj vladi Fundaciona. Policija je saopštila da je Montero bio umešan u tuču na okružnom sajmu kojem su oba novinara prisustvovala tokom vikenda.

Kolumbija je druga najsmrtonosnija zemlja za novinare u Latinskoj Americi posle Meksika. Prema grupi za slobodu štampe Reporteri bez granica, devet novinara je ubijeno u Kolumbiji zbog svog rada od 2016. godine, kada je vlada nacije potpisala mirovni sporazum sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije koji je okončao pet decenija rata.

Tokom 1990-ih i ranih 2000-ih, broj ubistava novinara u Kolumbiji bio je dvostruko veći, a napadi na medije uključivali su bombaški napad automobilom na sedište nacionalnog lista.

Huan Papier, viši istraživač u Human Rights Vatch-u, rekao je da je ubistvo Contrerasa i Montera „jedan od najgorih napada“ na kolumbijske novinare u posljednjih nekoliko godina.

„To je loš podsetnik da strategije bezbednosti i zaštite treba da se poboljšaju“, rekao je Papier.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro, ​​koji je preuzeo dužnost ranije ovog meseca, pozvao je na istragu.