Tramp traži ponavljanje izbora

Tramp traži ponavljanje izbora

Bivši predsednik Donald Tramp pozvao je u ponedeljak da bude proglašen „pravednim pobednikom“ na predsedničkim izborima 2020. ili da se glasanje ponovo održi. Trampov ispad usledio je nakon što je izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg tvrdio da je ograničio širenje priče koja je štetna za kampanju Džoa Bajdena po savetu FBI.

„Dakle, sada se konačno ispostavilo da je FBI zakopao priču o laptopu Hantera Bajdena pre izbora“, napisao je Tramp u postu na svojoj platformi Truth Social, dodajući da je agencija to učinila znajući „ako nisu, ‘Tramp lako bi pobedio na predsedničkim izborima 2020.

„Ovo je ogromna prevara i mešanje u izbore na nivou do sada neviđenog u našoj zemlji“, nastavio je bivši predsednik i dodao da bi kao „lek“ trebalo da bude proglašen „pravednim pobednikom“ ili da bi vlada „proglasila Izbori 2020. nepopravljivo kompromitovani i imajte nove izbore, odmah!”

Zakerberg je prošle nedelje rekao voditelju podkasta Džou Roganu da je Fejsbuk radio na tome da ograniči domet priče Njujork posta na laptopu Hantera Bajdena uoči izbora 2020. Laptop, koji je od tada nezavisno verifikovan kao originalan, sadržao je detalje o korišćenju droge sina Džoa Bajdena, aktivnostima sa prostitutkama i stranim poslovima, od kojih su neki koristili Bajdenu starijem.

Zakerberg je rekao da je FBI „došao kod nas“ i upozorio da „će biti neka vrsta deponije“ „ruske propagande“. Bajdenova kampanja je takođe lažno opisala sadržaj laptopa kao „rusku propagandu“ u to vreme.

Uprkos Trampovim protestima, verovatno malo toga može da uradi. Bivši predsednik je već optužio Bajdena za pobedu prevarom, pozivajući se na prikupljanje glasačkih listića, navodnu zloupotrebu glasanja putem pošte i tvrdnje o kasnonoćnim pauzama u prebrojavanju praćenim „odbacivanjem“ glasačkih listića za Bajdena na biračkim mestima u ključnim državama koje se menjaju. Tramp je podneo brojne tužbe protestujući zbog svog gubitka, ali od onih nekoliko koje su sudovi pristali da saslušaju, nijedna nije bila uspešna.

Facebook nije bio jedina platforma koja je ograničila širenje priče o laptopu. Tviter je zabranio svako pominjanje članka Posta i privremeno suspendovao novine sa svoje platforme, dok su drugi mediji – koji sada priznaju da je laptop bio stvaran i vredan vesti – odbili da prate priču.

U saopštenju objavljenom nakon Zakerbergovog intervjua, FBI je rekao da „rutinski obaveštava subjekte privatnog sektora u SAD, uključujući provajdere društvenih medija, o potencijalnim informacijama o pretnji, kako bi mogli da odluče kako da se bolje odbrane od pretnji“. Međutim, agencija je dodala da „ne može da traži, niti da usmerava kompanije da preduzmu akciju“. FBI nije elaborirao zašto je sadržaj laptopa označio kao „pretnju“.